Vasco Croft bland amfora på Aphros Wine

Aphros Wine – en naturlig smak

Vinho Verde är känt som ett lätt, friskt vin att svälja utan större eftertanke. Men så finns det de som gör just det, producerar vin med medvetenhet.

Vasco Croft på Aphros Wine är arkitekten som valde att räkna med naturen i stället för med vinklar och vrår.

Vinho Verde en förlängning av Atlanten

Vinho Verde, vinregionen i nordvästra Portugal, är likt en förlängning av Atlanten. Fuktiga vindar, mycket regn och allmänt svalt – så är förutsättningarna, och så blir vinet. Men här har vin aldrig spelat solo. Tvärtom har det varit en del i en småskalig jordbruksmosaik av spannmål, grönsaker, frukt och boskap.

Personliga viner från nya vinmakare

På senare år har Vinho Verde blommat ut som en av de mest spännande vinregionerna i Portugal. Nya vinmakare återupptar traditionella metoder och planterar lokala sorter – och gör personliga viner som inte bara speglar terroiren utan även dem själva.

Teknik förstör vinets själ

Vasco Croft på Aphros Wine är en av dem. Han gör sin naturligt mousserande pétillant naturel Phaunus helt med mänsklig kraft. Druvorna skördas för hand och i vineriet finns inte ens el indragen.

– Vi lever i en värld där tekniken har tillåtits att ta över, förklarar han på en förvånansvärt hyfsad linje från den portugisiska landsbygden.

– Det kändes inte rätt med all teknik som vi använder för att göra vin. Det har förstört vinet, tagit ifrån det dess själ, det som gör vin till vin. Vad som gör vin unikt är kombinationen av växtplatsen, gården och traditionerna. På dagens skolor lär de ut hur man gör vin i stor skala, hur man manipulerar det till att smaka på ett strömlinjeformat sätt.

Självförsörjande familjegård

Vasco Croft växte upp i Lissabon och började göra vin på föräldragården som hobby. I dag är det hans levebröd. Verksamheten med Aphros Wine har växt till två gårdar om totalt 20 hektar. Han har två vinerier, ett modernt och ett mindre medeltida med gamla portugisiska amforor (talhas). Men att han skulle bli biodynamisk vinproducent var ingen självklarhet.

– Casal do Paco har funnits i familjen sedan flera hundra år, och om somrarna åkte vi hit på semester. Då var det en levande, självförsörjande gård, vinet var bara i periferin. Jag mindes att jag fascinerades av det.

Vinodlingarna på Aphros Wine
Foto: Aphros Wine

Från arkitekt till vinproducent

Vasco utbildade sig till arkitekt och kom sedan att jobba som möbeldesigner. Han var intresserad av form, funktion och mänsklig föreställning, och kom småningom i kontakt med Steiners biodynamiska lära och började själv att undervisa i Waldorf-pedagogik. Sedan ledde det ena till det andra, som det brukar heta när livet lägger sig i.

– Druvorna från Casal do Paco gick till kooperativet, och mannen som skötte det hela närmade sig 80 och skulle gå i pension. Det var ett vägskäl – sälja eller satsa. Det går inte att lämna en vingård vind för våg – särskilt inte när det är så bördigt som här. Efter bara två år står du med en djungel.

Så Vasco kavlade upp ärmarna.

– Gården har alltid varit ett kärt ställe för mig, så jag såg det här som både en nödvändighet och en möjlighet. Jag tänkte ha det som hobby, med kanske 15 000 flaskor per år och sälja lokalt. Modest.

Hobby blev levebröd

Men verkligheten visade snabbt sitt rätta ansikte.

– Det är omöjligt att sälja vin här när alla gör sitt eget. Vinho Verde var ett billigt sommarvin med lite sprits.

Vasco Croft tog hjälp av fransk expertis för att utveckla verksamheten till det Aphros Wine är idag.

– Att expandera var den enda möjligheten. Jag upptäckte att folk från bland annat Japan och Tyskland var intresserade, så jag köpte fler hektar och byggde ett nytt vineri 2014. Det som var tänkt som en hobby blev en profession.

Bristande kunskap en fördel

Den utländska hjälpen förklarar han med den bristande kunskapen i Portugal, något som åtskilliga vinmakare återkommer till. Portugal ligger allmänt efter vad gäller utveckling inom jordbrukssektorn, vilket inte bara är en nackdel när det handlar om vinnäringen. Eftersläpningen har gjort att Portugal kan ståta med en myriad av inhemska druvor; en klar fördel i klimatförändringens spår och när konsumenter söker det genuina.

Lokala druvsorter

Vasco har främst loureiro samt de blå vinhão och alvarelhão. Alvarelhão var tidigare en högt aktad druva, men är nu närapå utdöd. Den ger ljusa viner med låg alkohol, hög syra och en aromatisk men finessrik touch – med andra ord det som står på dagens önskelistor.

Naturvin

Vascos intention är att göra viner som är uttrycker druvans oförstörda själ. Kalla det naturvin, om du vill.

– Naturvinsrörelsen växer i Portugal, även om vi är traditionalister. Men detta är en världsomspännande revolution – allt fler vill ha annat än industrivin. Vi lever i en postmodern era där vi söker en mer holistisk filosofi, vi handlar och agerar mer medvetet.

Djuren avgörande

Här kommer djuren in i bilden. För Vasco Croft är djurens närvaro i landskapet av inte bara stor betydelse. Den är avgörande.

– Djur bringar själ till bygden. Du behöver dem för gödsel, för att få liv i jorden. Utan djur blir det en öken.

Vilda hästar

I denna del av Vinho Verde – strax norr om Porto, inåt landet – finns vilda hästar, en slags ponny som heter garranos. De betar och gödslar och håller vegetationen vital.

– Det finns knappt 3 000 kvar av dem. De strövar vilt, men är samarbetsvilliga och möjliga att tämja.

Vasco Croft på Aphros Wine med en av hästarna på gården
Foto: Aphros Wine

Naturen i flaska – allt hänger samman

För Vasco Croft hänger allt samman. Han kallar jordbruket för ”humaniserad natur”. Och att dricka ett ärligt framställt vin är att få en känsla av just det sammanhanget.

– I ett naturvin finns vitalitet och energi, det är naturen fångad i en flaska.

Aphros Wine finns representerat i Sverige genom Johan Lidby Vinhandel.

Lämna en kommentar