Sandra Tavares da Silva och Jorge Serôdio Borges på Wine and Soul

Wine and Soul sinnebilden av dagens Douro

Bakom Wine and Soul står vinmakarparet Sandra Tavares da Silva och Jorge Serôdio Borges. De tillhör utan tvekan de främsta av Portugals nya generation vinmakare och är sinnebilden av det moderna och högkvalitativa Douro. De vill lyfta fram vinodlingens plats som det viktigaste för ett vin. Vilka druvsorter som används eller vad vinmakaren gör är mindre viktigt. Därför är deras viner från enskilda, ofta gamla vinodlingar, så att de olika vinodlingarnas identitet också speglas i vinerna.

Sandra Tavares da Silva

Sandra är dotter till en portugisisk sjöofficer och en schweizisk mamma. Hon växer upp i Lissabonområdet och studerar till agronom. Sin magisterexamen tar Sandra i Milano, Italien. Där hon också vidareutbildar sig till vinmakare. Väl hemma i Portugal igen, 1999, får Sandra jobb som vinmakare på Quinta de Vale Dona Maria i Douro, hos den berömde Cristiano van Zeller. Samtidigt vill Sandras föräldrar börja göra vin under egen etikett på sin gård utanför Lissabon, Quinta de Chocapalha, och vill ha hennes hjälp. Dessa två vinmakaruppdrag innehar Sandra än idag. År 2000 träffar hon vinmakaren Jorge Serôdio Borges och de blir ett par.

Jorge Serôdio Borges

Jorge växer upp i Douro, som den femte generationens vinodlare. Samtidigt som Jorge utbildar sig till vinmakare hjälper han till på familjens egendomar. År 1996 är han färdig med sin utbildning och börjar jobba på heltid på familjegårdarna Quinta do Fojo och Quinta da Manoella. Tre år senare tar Jorge anställning som chefsvinmakare hos portvinshuset Niepoort. År 2000 träffar han vinmakaren Sandra Tavares da Silva och de blir ett par. Fyra år senare, 2004, lämnar Jorge Niepoort och tar anställning som chefsvinmakare på Quinta de Passadouro. Där jobbar han än idag.

Wine and Soul startas

Trots sina respektive vinmakarejobb drömmer Sandra och Jorge om att göra egna viner tillsammans. Utan varken vinodlingar eller viner startar de därför 2001 det gemensamma företaget Wine and Soul. Namnet speglar deras stora passion för yrket och vinet.

Första vinodlingen & vinet

Första målet är att hitta lämpliga vinodlingar. De vill helst hitta något i Pinhão-dalen, som utgör det historiska hjärtat för de stora portvinerna. Samma år köper de 2 hektar och ett litet traditionellt portvinsvineri i byn Val de Mendiz i Pinhão-dalen. Den då 70 år gamla vinodlingen med över 30 druvsorter och det resulterande röda vinet döper de till Pintas, vilket betyder fläckar. Namnet syftar egentligen inte på vinfläckar, utan på parets fläckiga hund som heter Pintas. Vinet är mycket kraftigt och mycket komplext, påminner om ett portvin fast det är torrt. Utmärkelserna har fullständigt haglat över detta vin, som av många anses vara en av de bästa i Portugal idag.

Ett vitt & ett rött följer

För att göra ett vitt vin av hög kvalitet köper Sandra och Jorge druvor från en kontrakterad odlare i ett högt och svalt område i Douro som heter Murça. Vinet kallar de Guru! De vill också gärna göra ett något enklare rött vin. Till sist lyckas de köpa till 4 hektar som angränsar till Pintas. Stockarna här är yngre, men vinets karaktär påminner ändå om Pintas och vinet får därför namnet Pintas Character.

Växer med arvet Manoella

År 2009 ärver Jorge släktgården Quinta da Manoella. De 16 hektar stora vinodlingarna ligger i söderläge och flera är över 100 år gamla. De yngre vinodlingarna är över 30 år. Jorge och Sandra bestämmer sig dock för att göra nyplanteringar på vissa av odlingarna. Det första vinet de lanserar från egendomen är Quinta da Manoella Vinhas Velhas, som kommer från de äldsta vinodlingarna på gården.

Tre häftiga portviner

Utöver fyra röda och ett vitt Douro-vin, så producerar Jorge och Sandra också tre portviner. En 10-årig Tawny, en Vintage och en som kallas 5G (5 generationer). Den sistnämnda är något så ovanligt som en “100-årig Tawny”.

Mer information om Wine and Soul

Mer information om Wine and Soul och deras viner och portviner hittar du på deras webbplats.

Lämna en kommentar