druvsorten viosinho

Viosinho

Viosinho är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med medelkraftiga aromer som liknar gula plommon, kamomillblom och mineral. Vinet har en struktur med låg till medelhög syra och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i Douro

Viosinho odlas över hela Portugal, men främst i Douro-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 038 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar betydligt.

Ursprung i Douro

Viosinho kommer troligen från Douro-regionen. Den höga nivån av genetisk mångfald antyder att den är en relativt gammal druvsort. Den är i alla fall omskriven sedan slutet av 1700-talet.

DNA-analyser antyder ett nära släktskap med lado, tinta francisca och tinto cão. Den ena föräldern är troligtvis savagnin.

Synonym

Viosinho hittar du även under synonymen véozinho verdeal.

Druvorna känsliga för mögel

De små druvklasarna med små druvor är mottagliga för mjöldagg och gråmögel. Men i övrigt är druvsorten robust och anpassningsbar.

Douro:s bästa vita

Många anser att druvsorten är Douro:s bästa vita. Den är lågavkastande och aromatisk. Enda riktiga nackdelen är den något låga syran. Detta kan dock lösas genom att odla på svala platser, till exempel på hög höjd.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.