druvsorten trincadeira

Trincadeira

Trincadeira är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar björnbär, katrinplommon, peppar, kanel, kryddnejlika och örter. Vinet har en struktur med medelhög syra, medelhöga tanniner och hög alkohol.

Odlas i Alentejo, Tejo och Douro

Trincadeira odlas huvudsakligen i vinregionerna Alentejo, Tejo och Douro. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 8 413 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar betydligt.

Ursprung i Lisboa-regionen

Denna druvsort har troligtvis sitt ursprung i Lisboa-regionen. Här hittar du den högsta graden av genetisk mångfald. Forskningen tyder på att den är genetiskt närbesläktad med ramisco och sercial.

Tinta amarela viktigaste synonymen

Trincadeiras viktigaste synonym är tinta amarela. Men du hittar den också under synonymerna castelão, castelão de cova da beira, castiço, crato preto, crato tinto, espadeiro, espadeiro de setúbal espadeiro do sul, espadeiro tinto, folha de abobora, malvasia, malvasia rey, moreto mortágua, mortágua, mortágua preto, mourisco branco, mourisco branco noir, mourisco vero, mourteira, mourteiro, murteira, negreda, padeiro bravo, preto martinho, preto rifete, rabo de ovelha tinto, rifete, rosete espalhado, rosete espanhol, tinta amarelha, tinta amarella, tinta amerelha, tinta manuola, torneiro och trincadeira preta.

Kompakta klasar och känsliga skal

De kompakta druvklasarna och ömtåliga druvskalen leder till känslighet för mjöldagg och gråmögel. Druvorna blir som bäst i varma klimat med många soltimmar. Samtidigt är de känsliga för torka. Dessutom är vinrankorna mottagliga för kvalster och vinrankslövhoppare, en växtsugare som sprider sjukdomar.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.