druvsorten touriga nacional

Touriga nacional

Touriga nacional är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar mogna björnbär, lakrits, viol, stenros, bergamott och rosmarin. Vinet har en struktur med medelhög till hög syra, höga tanniner och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i hela Portugal

Touriga nacional odlas idag över hela Portugal. Särskilt mycket finns dock i Douro- och Dão-regionerna. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 13 032 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar betydligt.

Utanför Portugal odlas den huvudsakligen i Priorat (Spanien), Australien, Nya Zeeland och Kalifornien. Men mindre odlingar finns också i Argentina, Brasilien, Sydafrika, Washington State och Virginia.

Ursprung i Dão

Touriga nacional kommer troligen från Dão-regionen, där den först nämndes 1822 och där den visar högre genetisk mångfald än någon annanstans. Detta överensstämmer med förslaget att namnet touriga kommer från byn Tourigo, väster om Tondela i distriktet Viseu i Dão. Ibland hittar man druvsorten under synonymen preto mortágua och i Dão finns också en stad som heter Mortágua. Så mycket pekar på att Dão är ursprungsregionen.

Släkt med touriga franca och rufete

DNA-analyser visar att touriga nacional och marufo är föräldrar till touriga franca och tinta barroca. Samt att touriga nacional och malvasia fina är föräldrar till touriga fêmea. Dessutom verkar touriga nacional vara genetiskt nära släkt med rufete.

Touriga nacional har används för att förädla fram tarrango.

Synonymer

Touriga nacional hittar du också under synonymerna azal espanhol, bical, bical tinto, carabunera, mortágua, mortágua preto, preto mortágua, tinta mortágua, toiriga, touriga, touriga femea, touriga fina, tourigao, tourigo, tourigo antigo, tourigo antiguo, tourigo do dão, tourigo nacional, touringa, touriva och turiga.

Blomningen misslyckas lätt

Druvsorten lider av sitt överskott på växkraft och sin extrema känslighet för svalt och fuktigt väder under sin tidiga blomning. Avkastningen är därför bara måttlig och mycket varierande.

Dessutom är vinrankorna mycket mottagliga för röta i sin ved.

Nästan utrotad på 1970–80-talen

Sedan slutet av 1700-talet hyllas druvsorten i Douro. Men efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet tappar den mark väsentligt. Anledningen är främst bristen på lämplig rotstam, vilket ökar känsligheten för dålig fruktsättning. Eftersom den redan ger låg avkastning, så blir rotstocksproblematiken dödsstöten. I slutet av 1970-talet är den nästan utrotad och svarar för endast 0,1 % av Douros vinodlingar. Vändpunkten kommer på 1980-talet. Flera forskningsprojekt under 1970-talet utnämner touriga nacional till en av de mest kvalitativa druvsorterna i Douro. Tillsammans med ökad avkastning, på grund av klonurval, blir den därför kommersiellt intressant igen.

Fram till slutet av 1800-talet stod touriga nacional för nästan 100 % av de röda druvsorterna i Dão. Men vid mitten av 1900-talet hade området sjunkit dramatiskt och var nere på cirka 5 % i Dão 1986.

Lämna en kommentar