druvsorten touriga franca

Touriga franca

Touriga franca är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar körsbär, smultron, jordgubb, hallon, blåbär, björnbär, mullbär, ros, cistros, viol och örter. Vinet har en struktur med medelhög syra, medelhöga tanniner och medelhög till hög alkohol.

Odlas främst i Douro

Touriga franca odlas huvudsakligen i Douro. Mer än hälften av de portugisiska vinodlingarna är där. I viss, men mindre utsträckning odlas druvsorten även i vinregionerna Dão, Lisboa, Tejo, Alentejo och Península de Setúbal. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 13 455 hektar. De senaste åren har odlingsytan legat relativt stabilt.

Utanför Portugal odlas touriga franca i mycket ringa omfattning i Kalifornien och Australien.

Ursprung i Douro

Trots sitt namn har inte touriga franca sitt ursprung i Frankrike. Allting pekar på att den har sitt ursprung i Douro-regionen. Den ena föräldern, marufo, odlas traditionellt i både Douro och Spanien. Den andra föräldern touriga nacional odlas däremot bara traditionellt i Douro. Dessutom visar de genetiska studierna på ett nära släktskap med tinta barroca, som också odlas traditionellt i Douro.

Touriga franca visar liten genetisk mångfald och den nämns inte i skrift förrän 1880, vilket tyder på att det är en relativ ny druvsort.

Touriga francesa viktigaste synonym

Touriga francas viktigaste synonym är touriga francesa. Men du hittar den också under synonymerna albino de souza, esgana cão, esgana cão tinto, rifete, tinta barca, touriga, touriga frances, tourigo och tourigo francês.

Många namnbyten

Det första namnet på denna druvsort var troligtvis tinta da frança. Därefter blev det tinta francesa. Från 1940 till 2000 hade den namnet touriga francesa. Och från 2000 har den hetat touriga franca.

Relativt lättodlad druvsort

Druvsorten är tålig och gillar värme. Den är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och har en jämn avkastning. För hög avkastning eller för svala lägen ger dock låga sockernivåer. De kompakta klasarna angrips lätt av mjöldagg. Även vinranksvecklarnas larver kan angripa blommor och druvor.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.