druvsorten tinto cão

Tinto cão

Tinto cão är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar jordgubb, hallon, svarta vinbär, vilda blommor, peppar och andra kryddor. Vinet har en struktur med medelhög till hög syra, medelhöga tanniner och hög alkohol.

Odlas främst i Douro

Tinto cão odlas huvudsakligen i Douro. Men odlas också i viss utsträckning i Dão och Beira Interior. År 2010 var den totala odlingsytan i Portugal på 374 hektar. De senaste åren har odlingsytan ökat något.

Utanför Portugal odlas druvsorten i mycket ringa omfattning i Kalifornien och Australien.

Ursprung i Douro eller Dão

Tinto cão är en mycket gammal druvsort från Douro- eller Dão-regionen. Den har varit känt där sedan 1600-talet och vissa författare anser att det är en av de äldsta druvsorterna i landet.

DNA-analyser antyder att druvsorten är nära släkt med viosinho och tinta francisca.

Synonymer

Tinto cão hittar du också under synonymerna farmento, farnento, teinta cam, tinta cam, tinta cão och tinto cam.

Druvorna mognar sent om alls

Druvorna mognar mycket sent. De behöver ett varmt och mycket soligt odlingsläge. I svala lägen mognar druvorna inte helt och vinerna blir därför bleka och örtiga i stilen. Tillsammans med den naturligt låga avkastning har detta lett till att druvsorten varit impopulär hos vinodlarna. Efter vinlusens härjningar, i slutet på 1800-talet, var tinto cão nästan utrotad. Sedan 1970-talet har den återhämtat sig sakta.

Röd hund

Tinto cão betyder ”röd hund” men anledningen till namnet är osäker. Vissa påstår att det beror på att hundar ratar den syrliga och ofta omogna druvan. Men detta är inte en särskilt trolig förklaring.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.