druvsorten tinta barroca

Tinta barroca

Tinta barroca är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar surkörsbär, körsbär, röda vinbär, hallon, björnbär, plommon, sylt, blommor och jord. Vinet har en struktur med medelhög syra, medelhöga tanniner och mycket hög alkohol.

Odlas i Douro

Tinta barroca odlas nästan uteslutande i Douro-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 3 790 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar betydligt.

Utanför Portugal odlas druvsorten i Sydafrika.

Ursprung i Douro

Tinta barroca har sitt ursprung i Douro-regionen. Där har den länge odlats för att göra portviner. Enligt DNA-analyser är det troligt att druvsorten är en naturlig korsning mellan touriga nacional och marufo. Och därmed syskon till touriga franca.

Synonymer

Tinta barroca hittar du också under synonymerna barroca, boca de mina, tinta gorda, tinta grossa och tinta vigária.

Övermogna och torkade druvor

På grund av sitt tunna skal är druvorna hos tinta barroca känsliga för extrem värme med samtidig brist på vatten. Detta leder till att druvorna torkar och skrumpnar. Därför odlas den främst i svalare lägen i Douro. Det är också i de allra svalaste lägena som kvaliteten blir som högst.

I torra och heta områden finns risk att de tidigt mognande druvorna lätt blir extremt övermogna. Sockerkoncentrationen ökar nämligen mycket snabbt i den sista mognadsfasen.

Hög alkohol spar pengar

Tinta barroca har hög avkastning och druvorna mognar mycket tidigt, vilket gjort den väldigt populär hos vinodlarna. Men även portvinshusen gillar tinta barroca, då den ger extremt söta druvor och därmed potentiellt mycket hög alkoholhalt. Kan man på ett naturligt sätt få högre alkohol i ett portvin, så behöver man så klart inte tillsätta lika mycket druvsprit. Detta spar mycket pengar!

Relativt okänsliga för mögel

Trots sitt tunna druvskal klarar sig druvsorten relativt bra mot mögel. Detta beror på de stora luftiga druvklasarna. Viss känslighet för mjöldagg finns dock.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.