druvsorten syrah

Syrah

Syrah är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar mörka körsbär, blåbär, björnbär, plommon, katrinplommon, choklad, lakrits, anis, grönpeppar, svartpeppar, rökta charkuterier, tobak, läder, tjära och bränt gummi. Vinet har en struktur med hög syra, höga tanniner och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i södra Portugal

Denna druvsort odlas framför allt i södra halvan av Portugal. Särskilt mycket finns i vinregionerna Alentejo, Tejo och Lisboa. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 5 674 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar.

Utanför Portugal odlas druvsorten numera över i stort sätt hela världen. De länder utanför Portugal som odlar mest är i storleksordning Frankrike, Australien, Spanien, Argentina, Sydafrika, USA, Italien och Chile.

Ursprung i sydöstra Frankrike

Syrah har med största sannolikhet sitt ursprung i den sydöstfranska regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Troligtvis departementet Isère. Placeringen är gjord utifrån ett stort antal DNA-analyser, så säkerheten är stor.

Med DNA-analyser har forskarna också upptäckt att syrah är en naturlig korsning mellan mondeuse blanche och dureza. Man har också upptäckt att ett nära släktskap finns med både pinot och viognier. Det mest troliga är att syrah är barnbarns barn till pinot och halvsyskon till viognier.

Synonym

Enda synonymen i Portugal är shiraz.

Namnet betyder sen mognad

Namnet syrah kan härledas ur sin synonym sérine. Den har i sin tur sitt ursprung i det latinska ordet serus som betyder ”sen mognad”.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.