Luís Cerdeira ägare och vinmakare på Quinta de Soalheiro.

Soalheiro – speglar platsen med alvarinho

Vinho Verde är känt för lätta, spritsiga viner. Familjefirman Soalheiro i delregionen Monção e Melgaço visar en annan sida med komplexa endruvsviner av alvarinho.

Alvarinho är en mångsidig druva

– Alvarinho har många ansikten, och man kan även göra lagringsdugliga viner. Druvan påminner lite om chenin blanc med sin mångsidighet – den tål ekfat och blir bra även som mousserande. Med mognad får den drag av riesling, fast med lite mindre petroliumkaraktär.

Det säger Luis Cerdeira, vinmakare på Soalheiro, pionjär i området på just alvarinho.

Vy över Quinta de Soalheiro sett från Spanien i norr.
Vy över Quinta de Soalheiro sett från Spanien i norr. Foto: Quinta de Soalheiro

Monção e Melgaço – varmare och torrare

Portugals gröna hörn i nordväst är synonymt med aromatiska krispiga viner som helst dricks året efter skörd. Men regionen är mer komplex än så. Visst påverkar Atlanten stora delar, men med berg som skyddar och avgränsar går det även att göra viner med mer substans.

Vinho Verde är indelat i nio delregioner, där Monção e Melgaço i norr tillhör de mest karaktäristiska. Här är klimatet mer kontinentalt, med mindre regn och varmare somrar. Detta avspeglas i viner med lite högre alkohol och allmänt mer tryck.

– Soalheiro betyder just ”solig plats”, förklarar Luis Cerdeira.

48 år som vinodlare

Soalheiros historia tar sin början 1974, när João António Cerdeira planterade de första fälten med alvarinho. Tidigare var traditionen att plantera vinrankor runt fält med andra grödor. Här planterades en plätt med enbart vindruvor. Det kom dock att dröja till 1982 innan familjen började marknadsföra sina viner under namnet Soalheiro.

I dag drivs gården av den tredje generationen. De har 12 egna hektar, men skördar vin från totalt 92 hektar.

– Vi samarbetar med ett gäng vinodlare som vi understödjer med teknisk support, förklarar Luis Cerdeira.

Första flaskan Soalheiro från år 1982.
Första flaskan Soalheiro från år 1982. Foto: Quinta de Soalheiro

Många skiftande lägen

Han beskriver delregionen som ett geografiskt lapptäcke och drar paralleller till Bourgogne. Jordmånen skiftar snabbt karaktär, även om granit dominerar.

– I vissa cuvéer blandar vi olika lägen för att få mer balans i vinerna; vissa lägen är perfekt mogna, andra är varmare och mer mogna medan de högre lägena bidrar med fräschör.

Reglerna för DOC Monção e Melgaço än strängare än för den generella DOC Vinho Verde, med krav på minst 11,5 procent alkohol, 100 procent alvarinho och begränsad avkastning.

– Delregionen står nog för 75 procent av all alvarinho i hela Portugal. Vår region är speciell, platsen ger komplexa smaker och vinerna utvecklas bra i flaska. Det är inga problem att spara dem i tio år.

Den portugisiska sidan av Minhodalen med sina små och fragmenterade vinodlingar, inklämda mellan gränsfloden och bergen.
Den portugisiska sidan av Minhodalen med sina små och fragmenterade vinodlingar, inklämda mellan gränsfloden och bergen. Foto: Quinta de Soalheiro

Mousserande vin och naturvin

Tack vare den fina syran i alvarinho blir det också bra mousserande viner. Soalheiros Espumante Bruto är det första mousserande vinet på 100 procent alvarinho gjort enligt traditionell metod. Första årgången var 1995.

– Nu är vi störst i Portugal på mousserande alvarinho. Vi experimenterar en del, även om vi alltid vill hålla en enkel profil som folk förstår. Vi har till exempel ett bubbel som har legat tolv månader på ekfat före den andra jäsningen. Vi har också en methode ancestrale utan tillsatt svavel.

På tal om svavel – Soalheiro gör även så kallade naturviner, ett begrepp som saknar officiell klassificering men går ut på att ingripa så lite som möjligt. Naturvin görs ofta utan tillsatt svavel.

– Ja, det är lite trendigt att göra sådana viner, tillstår Luis Cerdeira. Men vårt mål är även här att göra ett trevligt och fruktigt vin. Vi filtrerar inte detta vin, så munkänslan blir mer rund och kanske att smaken är lite mer bitter.

Experimentera med lerkärl

Att experimentera och utforska är en del av Soalheiros identitet, så föga förvånande består repertoaren även av viner uppfostrade i qvevri. Qvevri är stora nedgrävda lerkärl som ursprungligen användes i Georgien och nu har fått en renässans världen över.

– Vi har både qvevri och amfora (lerkärl ovan jord, reds. anm.) och testar med olika leror för att få olika textur. Leran bidrar med mikro-oxidering, som rundar av och syresätter vinerna. Men vi gör inga orange viner i lerkärl – vi vill behålla fruktkaraktären, vi älskar den eleganta profilen av alvarinho.

Soalheiro tar även sitt sociala ansvar och jobbar med hållbarhet. För dem sträcker sig begreppet utanför vingård och källare – de inkluderar människorna och platsens typiskhet.

– För oss handlar hållbarhet även om människorna. 90 procent av dem som jobbar hos oss kommer från området. Det är viktigt att ha en relation till platsen, och det har lokalbefolkningen.

Familjen Cerdeira på Quinta de Soalheiro. Vinmakare Luís, mamma Maria Palmira vinodlingschef Maria João.
Familjen Cerdeira på Quinta de Soalheiro. Vinmakare Luís, mamma Maria Palmira vinodlingschef Maria João. Foto: Quinta de Soalheiro

Pinot noir till rosé

Förutom alvarinho odlas ett par andra sorter, däribland internationella kändisar som sauvignon blanc och pinot noir.

– De trivs bra här, och pinot noir fungerar utmärkt ihop med alvarinho.

Just den kombinationen finns bland annat i Soalheiros rosé, som tillkom av en önskan om att göra ett lätt, torrt rosé i sydfransk stil – något som är ovanligt i Portugal.

– Med detta vin vill vi visa på mångfalden och möjligheterna i vår plats. Vinet får sin karaktär från pinot noir och lätthet från alvarinho.

## I Sverige genom Ward Wines

Du hittar Soalheiros i Sverige genom deras importör Ward Wines.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.