druvsorten síria

Síria

Síria är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar citrusfrukter, melon, persika, apelsin, akacia, apelsinblom, lindblom, lagerblad och honung. Vinet har en struktur med medelhög syra och medelhög till hög alkohol.

Odlas i Portugals inland

Síria odlas i stora delar av Portugals inland. Allra mest finns i Alentejo- och Douro-regionerna. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 5 431 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar betydligt.

Utanför Portugal odlas druvsorten även i mindre omfattning i Spanien.

Ursprung i Beira Interior

Síria har troligtvis sitt ursprung i Pinhel i vinregionen Beira Interior. DNA-analyser visar nämligen att den har den största mångfalden där. Druvsorten är mycket gammal. Den nämns i skrift, i Portugal och Spanien, redan på tidigt 1500-tal.

Cayetana blanca en förälder

DNA-analyser visar att den mycket gamla iberiska druvsorten cayetana blanca är en av föräldrarna. Tillsammans med malvasia fina är i sin tur síria förälder till boal ratinho. En druvsort som tidigare odlades i Carcavelos, utanför Lissabon.

Códega och roupeiro viktigaste synonymerna

Sírias viktigaste synonymer är códega och roupeiro. Men du hittar den också under synonymerna alva, alva branco, alvadorão, alvadourão, alvadurão, alvadurão do dão, alvaro de soire, alvaro de sousa, boal, boal cachudo, coda, códega blanc, codiga, codo, codo ou siria, codo siria, colhão de gallo, crato branco, dona branca, dona branca no dão, graciosa, gracioso, jampal, malvasia branca, malvasia grossa, malvasia grosso, malvazia grossa, posto branco, roupeiro cachudo, roupeiro de alcobaça, sabra, sabro, santo estêvão, sario, tamarez, tamarez d’algarve, uva gorda, uva grossa och voal cachudo.

Mycket väderkänslig

Mycket väderkänslig druvsort. Är det för torrt så torkar druvorna lätt. Är det för varmt när druvorna mognar så tappar de syran snabbt. Regnar det i september kan druvorna lätt angripas av mjöldagg och gråmögel. Druvsorten är också känslig för spinnkvalster.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.