druvsorten rufete

Rufete

Rufete är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar jordgubbar, hallon, örter och blommor. Vinet har en struktur med medelhög syra, medelhöga tanniner och medelhög alkohol.

Odlas i Beira Interior

Rufete odlas i hela nordöstra Portugal, men framför allt i vinregionen Beira Interior. Men även i Dão- och Douro-regionerna odlas en hel del. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 3 422 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökat något.

Utanför Portugal odlas denna druvsort även i nordvästra Spanien.

Ursprung i Beira Interior

Rufete har troligtvis sitt ursprung i Beira Interior.

DNA-analyser visar att rufete troligtvis är en naturlig korsning mellan den portugisiska druvsorten perepinhão de portalegre och den spanska druvsorten negramoll. Ett nära släktskap med touriga nacional och de spanska druvsorterna puesto mayor och prieto picudo verkar också finnas. Dessa geografiskt avlägsna släktingar antyder att rufete är en mycket gammal druvsort som spridit sig från centrala Portugal till Spanien för länge sedan.

Synonymer

Rufete hittar du också under synonymerna penamacor, pennamaior, preto rifete, rifete, riffete, rosete, rosette, rufeta och tinta pinheira.

Svårmogna druvor

Druvorna mognar mycket sent på säsongen och är därför känslig för svala och regniga platser. Många gånger hinner druvorna aldrig mogna, vilket ger lätta, lågalkoholiga, syrliga och strama viner.

Känslig för mögel, insekter och borbrist

De kompakta druvklasarna i kombination med den väldigt sena mognaden gör druvorna extra mottagliga för mjöldagg och gråmögel. Vinrankan är också mottaglig för vinrankslövhoppare och vinranksvecklare. Deras angrepp kan sprida både mögel och sjukdomar. Dessutom är vinrankan känslig för brist på bor i jorden.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.