druvsorten ramisco

Ramisco

Ramisco är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar körsbär, färskt kött, svamp, tryffel, jord, kåda, ceder och blommor. Vinet har en struktur med mycket hög syra, mycket höga tanniner och låg till medelhög alkohol.

23 ha i Colares

Denna druvsort odlas nästan uteslutande i delregionen Colares i Lisboa-regionen. År 2010 var den totala odlingsytan i Portugal på 23 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan är relativt stabil.

Ursprung i Colares

Druvsorten har sitt ursprung i Colares. DNA-analyser tyder på att trincadeira och sercial är nära släkt.

Synonymer

Denna druvsort hittar du också under synonymerna ramisco de colares, ramisco enforcadado, ramisco nos açores och ramisco tinto.

Svårodlad i sanden

Colares har djupa sandjordar. För att vinrankorna ska överleva måste rötterna den underliggande lerjorden, fyra till åtta meter ner. Att etablera en vinodling är därför både svårt och farligt. Det har hänt att sanden rasat in i det djupa hålet och kvävt den som grävde det.

Sandjorden ger naturligt låg avkastning och ger dessutom ett skydd mot vinlusens härjningar. Den kan nämligen inte ta sig fram i sand och överlever därmed inte. Vinrankorna kan därför planteras oympade på sina egna rötter.

Tjockskaliga druvor

Druvorna är små till medelstora med tjocka skal. Vinerna får därför naturligt mycket tanniner och dessa kräver mycket lång lagring för att mjukna.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.