druvsorten rabigato

Rabigato

Rabigato är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med medelkraftiga aromer som liknar citron, apelsinblom, blad och mineral. Vinet har en struktur med hög syra och medelhög alkohol.

Odlas i Douro

Denna druvsort odlas till största delen i Douro-regionen. Framför allt i den östra delregionen kallad Douro Superior. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 592 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar betydligt.

Ursprung i Douro

Detta är en gammal druvsort från Douro-regionen. DNA-analyser visar att druvsorten är en naturlig korsning mellan cayetana blanca och en annan okänd druvsort. Rabigato har ett flertal avkommor. Mest kända är codega do larinho. Det finns också indikationer på ett möjligt släktskap med tinta francisca.

Synonymer

Rabigato hittar du även under synonymerna baldsena, carrega besta, estreito, muscatel bravo, rabigato respigueiro, rabo de asno, rabo de carneiro, rabo de gato och rodrigo affonso.

Kattsvans

Druvsortens namn kommer från rabo som betyder svans och gato som betyder katt. Rabigato betyder alltså kattsvans. Namnet är troligtvis en beskrivning av den långa druvklasen, som ser ut som en svans. Jag har dock stött på vinproducenter som säger att namnet kommer av att viner från svalare lägen kan ha en lukt av kattpiss (såsom sauvignon blanc också kan ha). Denna förklaring är dock inte särskilt trolig, om än lite roligare.

Gillar torrt klimat

Druvorna har ett tunt skal och är därför känslig för mjöldagg och gråmögel. Därför föredrar druvsorten ett varmt och torrt klimat.

Lämna en kommentar