Luis Lourenço med familj på Quinta dos Roques.

Quinta dos Roques – bröt ny mark

När Quinta dos Roques började göra endruvsviner var det förbjudet i DOC Dão. Men Luis Lourenço insisterade och lagen skrevs om.

– Vi vill få fram karaktären i varje druva. Dessutom är det lättare att sälja endruvsviner.

Först med endruvsviner i Dão

Quinta dos Roques i centrala Dão drivs av tredje generationen och var pionjär när de buteljerade 100 procent encruzado 1992. Encruzado är den mest odlade vitvinsdruvan i Dão och ger eleganta, välbalanserade viner som åldras med behag.

– Jag var visserligen mattelärare tidigare, men i vingården är det inte alltid som två plus två blir fyra. I Portugal är det tradition att blanda druvor, men när jag frågade runt varför sade de flesta bara ”så har pappa alltid gjort”. Det är inget bra svar, berättar Luis Lourenço.

– På den tiden var man tvungen att blanda druvor för att sälja vinet som DOC Dão. Vi körde ändå för vi tyckte att det blev mer intressant om man höll sig till en variant, druvkaraktären kom fram bättre. Och efter några år insåg organisationen att endruvsviner kunde vara något och skrev om lagen. Nu är det möjligt att göra endruvsviner i DOC Dão.

Endruvsviner ledde till bättre blandviner

Att vinerna inte kunde säljas med appellationsstatus var inget problem för Quinta dos Roques, även om lokalbefolkningen rynkade på näsan.

– Vi exporterar 85 procent. Utomlands är det lättare att presentera viner av en enda druva. Sommelierna kan förklara och konsumenterna förstår. Och faktum är att sedan vi började med endruvsviner gör vi också bättre blandningar. Vi har lärt känna de enskilda sorterna och vet hur vi ska mixa.

Som exempel nämner Luis Lourenço den delikata alfrocherio, en blå druva som han gärna spetsar i blandningar som behöver en mer aromatisk profil.

– Alfrocherio påminner lite om mencia i Spanien (jaen i Portugal, reds. anm). Den har bra frukt och hög syra, ibland odrickbart hög syra. Fast det är en fin egenskap om man vill göra bubbel. Vi gör faktiskt ett mousserande av alfrocheiro, men bara bra år.

Blött och svalt 2021

Hur det blir 2021 är för tidigt att säga. Precis som i resten av Europa var det ett märkligt vinår även i Portugal. Dão, som är ligger på en platå omgiven av skyddande berg, hade en ovanligt blöt säsong och kallare sommar än normalt.

– Vi hade frost på våren och det var fuktigt vid blomningen, touriga nacional till exempel avskyr att bli blöt. Under sommaren var det 25‑26 grader och det är inte sommar i Portugal, säger Luis Lourenço som ändå tror att kvaliteten kan bli hyfsad.

– Det vita blir bra. Alkoholen landar runt 12‑13 procent i stället för 14–15 och aromerna finns där, även om jag var lite orolig i början.

– Det röda är för tidigt att säga något om. Hur kvaliteten blir på röda viner kan man diskutera först året efter skörden. Återkom i mars, säger han bestämt.

Skörd för hand på Quinta dos Roques.
Skörd för hand på Quinta dos Roques. Foto: Quinta dos Roques

Satsade på vin för att överleva

Quinta dos Roques har 35 hektar, majoriteten blå druvor, 75 procent av planteringarna. Under vårt samtal är kvalitet ett återkommande ord, kanske för att det var den enda vägen framåt.

– Vi är ett familjevineri och i slutet av 70‑talet var vi tvungna att bestämma hur vi skulle göra med gården för att kunna behålla den. På den tiden odlade vi allt möjligt, men min svärfar bestämde att vi skulle satsa på vin. Han valde ut de bästa lägena och planterade de bästa sorterna.

Luis Lourenço arbetade då som mattelärare men fick frågan om han ville engagera sig i vintillverkningen.

– Jag visste inget om vin, men min svärfar sade ”du är inte dum, du kan lära dig. Gå i skola.”

Quinta dos Roques i höstskrud.
Quinta dos Roques i höstskrud. Foto: Quinta dos Roques

Modernt klassisk filosofi

Sagt och gjort. Luis Lourenço gav sig i kast med såväl oenologi som marknadsföring. Två år senare började han jobbade han heltid på gården. Arbetssätt och filosofi är en blandning av traditioner och innovationer. De gör inget utan att veta varför och fråga sig om det finns ett bättre sätt. Luis Lourenço gillar traditioner, bra traditioner.

– Vi behåller det som är bra, som de lokala druvsorterna. Vi har inte cabernet eller syrah, för de druvorna blir inte bra hos oss. I vineriet jobbar vi med vildjäst men också temperaturkontroll. Man kan säga att vi är modernt klassiska.

Det händer dock att de måste köpa jäst ibland, om jäsningen inte går som den ska. Men då är det jästkultur från regionen, för att behålla den lokala karaktären. Och vad är då den?

Gastronomiska viner

Dão är känt för balanserade viner med bra syra, alkohol och koncentrerade, intensiva smaker. Luis Lourenço förklarar profilen med altituden, 500‑600 meter över havet, som ger stora temperaturskillnader under dygnet.

– På sommaren kan vi ha 35 grader på dagen, 12 på natten. Det gör att vi får en långsam mognad med bra sockerhalt i kombination med en naturligt fin syra. Det blir en friskhet i vinerna som går bra ihop med mat. Jag brukar säga att vi får gastronomiska viner.

Svårt med ekologiskt

I slutet av 90‑talet expanderade egendomen i och med köpet av Quinta das Maias, en 25 hektar stor vingård i grannskapet. Där är lite torrare klimat och möjligt med en ekologisk certifiering.

– Quinta dos Roques vill vi inte certifiera eftersom vi vet att våra grannar sprutar, så det vore inte schysst.

Luis Lourenço säger dessutom att det är svårt rent vädermässigt att jobba ekologiskt i Dão, att det är mycket lättare söderut som i Alentejo, där det är torrare.

– Sedan är folk här rätt låsta i sina uppfattningar. Man gillar inte förändringar, är inte öppna för nya saker.

Quinta das Maias - gårdshus med vinodling i bakgrunden.
Quinta das Maias – gårdshus med vinodling i bakgrunden. Foto: Quinta dos Roques

Finns inte i Sverige

Quinta dos Roques finns ännu inte på den svenska marknaden. Luis Lourenço är inte förvånad.

– Våra viner är inte för monopolet, mer för restauranger. Vi har inte de volymerna för att det ska vara intressant för en så stor aktör.

Men kommer du över en flaska är det nog så intressant. Endruvsviner från Portugal är ett bra sätt att lära känna såväl de lokala druvsorterna som växtplatsen.

Lämna en kommentar