Quinta do Mouro med staden Estremoz i bakgrunden.

Quinta do Mouro – kompromisslös

En experimentell perfektionist som drivs av outtröttlig passion. Det är Miguel Louro, tandläkaren och pokerspealaren bakom en av Portugals främsta vingårdar, Quinta do Mouro i Alentejo.

Alentejo i södra Portugal är en av landets största vinregioner, det är soligt och varmt med fruktmättade röda viner. Men här finns också plats för kreativa vinmakare som tror på, och törs realisera, sin egen idé. Miguel Louro är från Algarve och hamnade här 1979. Han var 26 år, mitt i en karriär som tandläkare och drömde om att göra sitt eget vin, på en levande gård som stod på flera ben, och som skulle gå runt.

Han började med djuren.

Uppfödning av köttdjur – en nitlott

– Jag tänkte att det kanske kunde vara lönsamt att föda upp köttdjur, men det fungerade inte alls. Kalvarna förstörde allt. Väggar, staket, till och med huset. Så jag testade med får i stället, men insåg snabbt att det inte var så smart med stora betesmarker med tanke på brandrisken. Och sedan när jag planterade de första vingårdarna 1987-88, och fåren gav sig på de unga stockarna, förstod jag att det inte heller var någon bra idé att kombinera djur och vin. Så jag satsade på vinet, berättar Miguel, som kunde köpa gården delvis tack vare sin skicklighet med spelkorten.

Skylt i kakelplattor vid ingången till Quinta do Mouro.
Skylt i kakelplattor vid ingången till Quinta do Mouro. Foto: Fredrik Åkerman

Hästuppfödning – en dyr hobby

Ett djurslag har han dock kvar. Hästarna. Det är ett intresse som alltid har funnits i familjen.

– För trettio år sedan köpte jag mitt första selle français-sto (fransk ras specialiserad på hoppning) och aveln fortsatte att växa tills min brors häst började vinna nationella mästerskap, och till och med junior-EM.

I dag har Miguel sex-sju ston i avel och en anställd ryttare.

– Det är dyrt, men det är ett nöje. Själv slutade jag rida när jag var runt 18 och var aldrig en särskilt bra ryttare.

Portugal med Bordeaux-inslag

Quinta do Mouro består av totalt 50 hektar, varav 34 är vinodling. Miguel har planterat allt själv. Traditionella druvsorter dominerar, och för några år sedan fick de blå druvorna sällskap av sex hektar gröna sorter som arinto och alvarinho. Miguel var ute efter att göra friska viner med bra syra, inte fruktmättade koncentrat.

Han har en klar idé om vilken typ av vin han vill göra.

– Jag vill skapa viner som speglar min smak, men som också respekterar traditionerna och de ikoniska portugisiska och spanska viner som jag gillar.

Han uppskattar också Bordeaux-blandningar, så det blev bland annat lite cabernet sauvignon bland mer klassiska aragonez (tempranillo) och touriga nacional.

– Det fungerar förvånansvärt bra trots värmen. Ibland gör vi endruvsviner, fast det blir ingen klassisk cab, vår blir inte pepprig. Och ibland blandar vi med merlot, petit verdot och trincadeira.

Miguel Louro provar vin från fat i vineriet på Quinta do Mouro.
Miguel Louro provar vin från fat i vineriet på Quinta do Mouro. Foto: Miguel Louro

Speciella ”lokala” druvsorter

Just trincadeira är en druva som har fått kämpa för Miguels gunst. Han var inte särskilt förtjust i den fram till för fem år sedan. Trincadeira, som även odlas i Douro för portvin, vill gärna leva sitt eget liv. Det gäller att skörda vid exakt rätt tidpunkt för att få ett balanserat vin.

– Den kan bli lite torr och örtig, men klimatförändringarna har faktiskt varit till dess favör, inflikar João Saraiva e Jorge, försäljningschef och Miguels högra hand när det gäller intervjuer på engelska.

João berättar också om alicante bouschet, en från början fransk druva som har hittat ett nytt hem i Alentejo.

– I dag klassas den som en portugisisk sort. Den fungerar inte så bra i Frankrike, men här blir det strukturerade viner med bra balans och fokuserad mörk frukt som går att lagra i decennier.

Naturligt gjorda viner

Vinifieringen på Quinta do Mouro är en balansakt mellan traditionella metoder, lyhördhet och erfarenhet. Miguels viner skulle kunna klassas som naturviner, men begreppet är inget för honom. Om man nödvändigtvis måste prata i termer känner han sig mer bekväm med ”låg intervention”. Eller snarare ”minimal vinmakning”.

– Mina vingårdar får nästan inga kemiska preparat. Vad de däremot får är mycket mekaniskt arbete och mycket handarbete.

I källaren följer arbetet samma mönster. Minimal inverkan med traditionen som stomme.

– Druvorna läggs i lagares (klassiska portugisiska betongtankar), jäsningen sker spontant och vi tillsätter minimalt med svavel.

– Så har jag jobbat i 30 år, och det är vad jag kallar ett naturligt vin. Men jag vill inte räknas som bio eller natural, det har blivit ett internationellt koncept som används i marknadsföring och det strider mot själva grundidén. För mig är naturvin att ha en vingård som är nära kopplad till den mänskliga faktorn, växterna och druvorna.

Miguel ger ett konkret exempel på komplexiteten:

– För ett tag sedan blindtestade DECO (portugisisk konsumentförening) ekologiska och naturliga viner, och viner gjorda med minimal inverkan. Våra viner hade mindre kemikalierester än många naturviner.

Miguel Louro med en flaska vin från Quinta do Mouro.
Miguel Louro med en flaska vin från Quinta do Mouro. Foto: Miguel Louro

Misstag blir nya viner

Som bevis på Miguels känsla för naturen har Quinta do Mouro en linje kallad The Errors, viner som har blivit till av kombinationen lycklig slump och ödmjuk inställning. Här finns bland annat ett orange vin, som faktiskt är en tradition i Alentejo. Det skalurlakade vinet Erro B föddes 2014 när pressen plötsligt gick sönder och druvorna fick ligga på skalen och började oxidera. Miguel gillade resultatet och gör nu en mer kontrollerad version.

– Det var så här man gjorde de berömda vinho de talha – där druvorna, blå såväl som gröna, låg med skalen i lerkärl fram till våren. 90 procent av alla Alentejoviner gjordes så här för 60-70 år sedan. Nu tar fler och fler upp traditionen, vissa mer troget än andra.

Det nya vita Alentejo

Vad gäller gröna druvor växer intresset generellt i hela Alentejo. Men hur går det ihop med det soliga och heta klimatet, som dessutom eldas på av den globala uppvärmningen?

– När värmeböljor inträffar precis före skörden, som för några år sedan, kan resultatet bli katastrofalt. Jag odlade bara röda druvor i många år för att jag gillar inte den vanliga stilen hos Alentejos vita, men så insåg jag att jag kunde få bra resultat med gröna druvor. Quinta do Mouro ligger i den svalaste delen av Alentejo.

– Jag planterade sorter från norra Portugal, som alvarinho, verdelho och gouveio, ovanligt i Alentejo, och jag valde mindre soliga lägen som sluttar mot norr. Och så skördar jag tidigare, i mitten av augusti för att få lägre alkohol.

Det är åter tillåtet att bevattna vinfälten under extrema år, men det är något som Miguel undviker in i det längsta.

– Fast finns inget alternativ bevattnar vi med kontrollerade mängder från egen brunn. Vi använder aldrig vatten från det allmänna.

I Sverige genom Terrific Wines

Summa summarum: Quinta do Mouro gör kompromisslösa viner som visar en annan sida av Alentejo. Ett urval viner finns tillgängliga i Sverige via Terrific Wines.

Lämna en kommentar