Mário Cardoso förvaltare på Quinta da Sequeira i vinodlingen.

Quinta da Sequeira – politiskt inkorrekt

”Även av bra druvor kan man göra dåligt vin.” Det säger Mário Cardosa i Douro, som vill göra bra vin. Så han använder odlad jäst, köper fat från Frankrike och vägrar skämma bort sina 100-åriga rankor med vatten. Quinta da Sequeira står för kvalitet, inte kvantitet.

4:e generationen på en extrem plats

Maria da Graça och Mário Cardosa är fjärde generationen på Quinta da Sequeira, en 17 hektar stor egendom som startades av hennes släktingar José Joaquim Costa och Maria José Sequeira 1899. Vingården ligger i övre Dourodalen, det som kallas Douro Superior, och kan ha extremt kontinentalt klimat (läs stekheta somrar och kalla vintrar). Lägg till mager skiffer- och granitjord, och det är lätt att förstå intensiteten i vinerna.

– Det var min frus gammel-gammelfarfar som planterade stockarna i slutet på 1800-talet. De gjorde bara portvin och sålde i bulk till stora företag. Så var traditionen här, berättar dagens förvaltare Mário Cardosa.

Maria da Graça, ägare, och Mário Cardoso, förvaltare, på Quinta da Sequeira.
Maria da Graça, ägare, och Mário Cardoso, förvaltare, på Quinta da Sequeira.
Foto: Quinta da Sequeira

Övergått till ouppspritade viner

När Portugal gick med i EU 1986 följde stora förändringar inom många branscher. För vinnäringen stiftades nya lagar och investeringar öppnade för nya möjligheter. Mário Cardosa var en av många i Douro som var sugen på att göra något nytt: varför inte producera vanliga viner i stället för uppspritade?

2001 släppte Quinta da Sequeira sitt första bordsvin. I dag består produktionen till 90 procent av vanliga viner.

– Det är svårt att överleva på enbart port, förklarar Mário och fortsätter retoriskt:

– Tänk efter själv. Hur många flaskor portvin dricker du om året? En? Två? Det är lättare att sälja bordsvin, och prisspannet är större. Du kan göra vin för tre euro flaskan, eller för 30, och folk betalar. Många mindre producenter här har växlat över till bordsvin.

Det som verkligen fick snurr på de vanliga vinerna från portvinsbältet var Douro Boys, en grupp nytänkare med bland andra Niepoort i spetsen som bildades i början av 2000-talet. Målet var växtplatsdrivna viner med komplexitet, mångfald, elegans och struktur.

Andelen gröna druvor ökar

Under ursprungsbeteckning Douro är ett hundratal druvsorter godkända. Quinta da Sequeira har nästan uteslutande sådana, från stockar med ett respektingivande antal år på nacken. Några fält är över hundra år.

– De ger druvor av hög kvalitet, men avkastningen är liten så vi byter ut rankorna successivt, berättar Mário.

Det mesta är blå druvor. 30 procent är gröna, och de blir allt fler. Här, liksom i övriga Portugal, ökar efterfrågan på vitt vin.

– Så vi ska plantera mer gröna sorter.

Trots att Quinta da Sequeira fokuserar på traditionella sorter som touriga nacional, touriga franca och rabigato har de en hektar av globetrottern sauvignon blanc. Den är dock inte är accepterad i appellationen, så de kan inte skriva ut ursprunget på etiketten. Det säljer bra ändå.

Sauvignon blanc enda utländska sorten

Mário skrattar lite när jag undrar varför de valde en utländsk sort.

– Jag har sagt att jag aldrig ska plantera något annat än druvor från Douro, men så tänkte jag att sauvignon blanc kan nog trivas bra här och ge ett intressant resultat.

Vingården planterades för fyra år sedan. Normalt tar man första skörden efter tre-fyra år. Quinta da Sequeira skördade år två.

– Vi har redan ”problem” med att produktionen är för liten. Vinet finns listat på bra restauranger i Algarve, med många turister, men det är slutsålt.

Vinet ligger på ståltank för att bevara fräschören och säljs i en stilren flaska med glaskork för att avspegla karaktären.

– Det är ett fräscht, lättdrucket vin med tydlig druvkaraktär.

De flesta viner på fransk ek

De flesta vinerna hos Quinta da Sequeira ligger dock på fat, i barrique från Frankrike.

– Du kan köpa fransk ek här i Portugal, men det är precis som när man ska köpa druvor – producenten behåller ofta det bästa själv. Och det gör stor skillnad när det gäller kvaliteten, berättar Mário.

De nya tunnorna används till toppvinet Quinta da Sequeira Grande Reserva. Efter två år fylls de med Reserva-vinerna och när faten har blivit näst intill neutrala i smaken används de till enklare viner som lagras kortare tid.

11-12 viner beroende på år

På den vita sidan görs fem viner, varav två endruvsviner på rabigato respektive sauvignon blanc. De röda är en kvartett med ett instegsvin av köpta druvor. Två roséer finns också i produktionen hos Quinta da Sequeira.

– Ibland gör vi även ett senskördat vitt, men det är bara under speciella år med rätt förutsättningar. Senast vi gjorde det var 2015, och det blir nog inget i år heller.

– Alla våra röda viner är blandningar, men Ecos Tinto är annorlunda. Det görs av druvor från våra grannar för att kunna erbjuda ett bra vin till ett lågt pris. Vi tog fram det när en stor kund i Kina frågade om ett vin runt sex euro flaskan.

Varmt och torrt, men bevattnar inte

Douro Superior ligger längst österut i Douro, inte långt från spanska gränsen. Här är mjukare kullar jämfört med i branta Baixo Corgo och Cima Corgo, så man behöver inte odla på terrasser. Förhållandena kan vara nog så tuffa ändå.

– Vi får väldigt lite regn och det kan vara otroligt varmt på sommaren. Blir det över 38 grader stannar mognadsprocessen av. Men vi har tur med att ha kalla nätter, dygnsvariationen kan vara 20 grader. Svalkan ger vila.

Trots vattenbristen vägrar han att bevattna, vilket numera är tillåtet i regionen.

– Bevattning kommer aldrig på tal! Det är helt fel väg att gå, enligt mig. Jag vet att en hel del har bevattningssystem – stora företag som bryr sig mer om kvantitet än kvalitet, men resultatet blir utspädda viner. Tidigare var Douro känt för koncentrerade viner – en följd av lite nederbörd, låg produktion och hög kvalitet. Nu tycker många att vinstilen är åt det lättare hållet.

Vinodling på Quinta da Sequeira.
Vinodling på Quinta da Sequeira.
Foto: Quinta da Sequeira

Skeptisk till klimatförändringar och naturlig jäst

När vi ändå är inne på växtplats glider samtalet oundvikligen in på klimatförändringarna. Mário skrattar en bra stund och tänker på tidigare generationer.

– Det är politiskt korrekt att prata om uppvärmningen, men vi ser faktiskt väldigt liten skillnad. Och det har alltid varit skillnad på vädret. När man pratar med de äldre nämner de samma problem som vi har i dag.

Lika stark åsikt har han om jäststammarna. I en tid när naturlig jäst framhävs som det mest platstrogna, anser Mário att selekterad jäst är en bättre spegel.

– Jag tror inte på naturlig jäst. I naturen finns bra och dålig jäst. Jag vill bara ha bra jäst.

Han tar sauvignon blanc som exempel, en druva känd för distinkta gröna toner.

– Jag vill ha en jäst som inte förändrar druvkaraktären. Jag vill också bevara fräschören.

Till de viner som ska lagras använder han en annan jäst, just med tanke på vinifikationen.

– Varje vin behöver sin specifika jäst. En reserva som ska ligga länge kräver en jäst som klarar den tiden.

Pumpar försämrar kvaliteten

Att Mário är en man som aldrig gör något av slump eller stundens ingivelse blir än tydligare när vi diskuterar källararbetet mer detaljerat.

– Jag använder gravitation för att flytta vinet, inga pumpar. Jag gillar inte pumpar, det försämrar kvaliteten en liten aning. I vinmakning är det så många moment, och varje är lika viktigt, för tillsammans blir det många komponenter. Om alla försämrar kvaliteten lite grand gör det stor skillnad i slutändan.

Årets skörd 2 veckor försenad

Att bara skörda perfekta druvor är den kanske viktigaste detaljen i kvalitetsarbetet. Här läggs druvorna i små korgar för att inte krossas under transporten till vineriet.

– I en container kan jäsningen börja med en gång, men det är klart att stora företag använder sådana för det är enklare.

Årets skörd blir troligtvis två veckor senare än det där ”normalåret” som sällan existerar. Anledningen är klimatet, som Mário uppenbarligen inte oroar sig över.

– Det var kallt i juni och juli så mognaden fördröjdes lite. Vi räknar med att börja skörda de gröna druvorna i mitten av september.

Skörd på Quinta da Sequeira.
Skörd på Quinta da Sequeira.
Foto: Quinta da Sequeira

I Sverige genom Portucastas

Nyfiken att prova hur Douro smakar i ouppspritade form? Ett par av vinerna från Quinta da Sequeira finns i Sverige genom importören Portucastas.

Lämna en kommentar