Sedan 1996 hjälper jag nyfikna människor att på ett enkelt och pedagogiskt sätt lära sig rättvisande fakta om vinlandet Portugal – dess druvsorter, vinregioner, vinproducenter och viner. Min erfarenhet är att du genom ökad kunskap ökar förståelsen och därmed får en minnesvärd njutning av vinerna.

Fredrik Åkerman som är specialist på Vinlandet Portugal
Vinexperten och Portugalspecialisten Fredrik Åkerman

Idag försöker jag nå dig och andra nyfikna genom min vinblogg, mina vinprovningar och vinföreläsningar. Parallellt skriver jag just nu även på mina första böcker om vinlandet Portugal, som kommer lanseras i början av 2023.

Varför lyssna på mig?

Jag har jobbat 32 år i vinbranschen och av dem har 26 varit fokuserade på Portugal. Detta har gett mig unika inblickar och kunskaper om vinlandet Portugal.

Vad säger mina kunder?

”Tack för en mycket lättsam och trevlig ’resa’ genom Portugal med tillhörande fantastiska viner!! Den bästa vinprovningen vi varit på! Är jättenöjda allihop!” – Monica, Onsala Vinsällskap

”En av de bästa föreläsarna vi haft. Han visste och kunde området och vinerna – klart och tydligt.” – Kent, Chateau Grand Cru i Örebro

”Vi är mycket nöjda, fick högsta betyg i utvärderingen. Vi beundrade din kunskap och lättsamma framställning – helt rätt nivå för tillfället och sammanhanget. Du har mina rekommendationer för framtiden och vi hör säkert av oss för något kundarrangemang framgent!” – Fredrik Hansen, SEB

”Trevlig och intressant resa! Bra avvägning mellan geografi, druva och smak. Högsta betyg – en av de bästa vinprovningarna jag deltagit i. Pedagogiskt mycket bra!” – Monica, Munskänkarna Ljusdal

Kontakta mig

Om du har frågor om något jag har skrivit, vill att jag ska gästblogga på din blogg, vill anlita mig som föreläsare eller provningsledare eller ha kontakt med mig av någon annan anledning, så mejla mig på fredrik@vinlandetportugal.se.

Varmt välkommen till den portugisiska vinvärlden,

Fredrik Åkermans signatur

Fredrik Åkerman


Mer information om Fredrik Åkerman

Här följer lite mer fördjupad information om mig, för dig som är extra nyfiken:

Författare

Sedan våren 2020 skriver jag på mina två första böcker. De har arbetstitlarna ”Druvsorter i Portugal” och ”Vinlandet Portugal – dess vinregioner och druvsorter”. Boken ”Druvsorter i Portugal” beräknas vara klar under första halvåret 2021 och boken ”Vinlandet Portugal – dess vinregioner och druvsorter” beräknas vara klar vid årsskiftet 2021-2022.

Vinskribent & översättare

Sedan 2001 skriver jag artiklar om portugisiska viner och om vinlandet Portugal. De flesta artiklarna har publicerats på min blogg eller i mitt nyhetsbrev. Men jag har också skrivit för ViniPortugals och Munskänkarnas tidningar. Och redan 1997 översatte jag ”A Little Book of Maltwhiskies” från engelska till svenska åt Wahlströmsförlag.

Provningsledare

Sedan 1992 har jag anlitats som provningsledare, föreläsare och organisatör av vinprovningar, spritprovningar och ölprovningar. Uppdragsgivare har varit ViniPortugal, Sommelierföreningen, Australian Wine Bureau, Munskänkarna, Studieförbundet Vuxenskolan samt många olika vinsällskap och företag.

Lärare

Redan i slutet av 1990-talet anlitades jag som föreläsare om vinlandet Portugal på Mischa Billings sommelierutbildning i Malmö. Mellan åren 2006 och 2011 var jag lärare i samma ämne på Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö, en av Sveriges främsta Sommelierutbildningar.

Researrangör & reseledare

Mellan åren 2006 och 2019 arrangerade och ledde jag vinresor i Portugal för både amatörer och professionella. Under fem av dessa år, 2012-2016, hade jag dessutom ett samarbete med Vincent Arrhenius i det gemensamma vinreseföretaget Din Vinresa AB. Detta för att kunna erbjuda en bredare portfölj av resmål, som även inkluderade Frankrike och Italien.

Domare

Jag fick 2009, 2013 och 2015 äran att vara en av de internationella domarna i vintävling ”Top 10”. Tävlingen arrangeras en gång om året i samband med Portugals största och viktigaste vinmässa, Essência do Vinho i Porto.

Utbildning

Grunden till min dryckeskunskap kommer från den vinhandelsutbildning jag gick i London mellan åren 1993 och 1995, hos Wine and Spirit Education Trust (WSET). Under studietiden praktiserade jag också tre månader på en av Tysklands främsta vingårdar, Weingut Reichsrat von Buhl i Pfalz. Därmed fick jag också en praktisk inblick i produktionen av vin.

Detaljhandel

Under studieårens ferier jobbade jag extra som butiksförsäljare i flera av Systembolagets butiker i södra Sverige. Bland annat handplockades jag 1994 till den nya vinbutiken på Hansacompagniet i Malmö. Efter nästan sex år inom vinimport, återgick jag i slutet av 2000 till detaljhandeln. Först jobbade jag i tre månader i Kjaer & Sommerfelt:s butik i centrala Köpenhamn. Detta är kanske Danmarks mest prestigefyllda butik, med bland annat kungahuset som kunder. Sedan följde knappt fyra år då jag åter jobbade extra på Systembolaget, både på Hansacompagniet och Mårtenstorget. Parallellt studerade jag, bland annat retorik, vid Lunds Universitet.

Import

Så fort jag hade avslutat sina vinstudier i London 1995, så började jag jobba som restaurangförsäljare i södra Sverige, för vinimportören Enosvezia (numera Enjoy). Ett år senare startade jag sin egen vinimportfirma, Essencia Vinhandel, för att förse restauranger och Systembolaget med högkvalitativa viner från främst Portugal. År 1999 fick jag ett mycket bra erbjudande från vinimportören CaroVin, som hade högkvalitativa franska och italienska viner som sin specialitet. Erbjudandet innebar bland annat att jag började jobba som inköpare hos dem, vilket jag höll på med i knappt två år.

Munskänk

Som medlem i Munskänkarna i Lund har jag bra möjligheter att förkovra sig ytterligare i vinets underbara värld. Tyvärr har jag dock inte möjlighet att vara med så ofta som jag skulle önska. Det krockar nämligen många gånger med mina egna vinprovningar.

Miljöintresse

Mitt stora miljöintresse har bland annat lett till att jag drömmer om att i framtiden lämna Lund för att bosätta sig på landet. Helst i en ekoby. Det ska i alla fall finnas möjlighet att odla och ha lite djur. Kanske blir jag vinbonde!