Felipe Caldas de Vasconcellos förvaltare av släktgården Morgado do Quintão i Algarveregionen.

Morgado do Quintão – vinets revansch i Algarve

Vinrankorna tar revansch i Algarve. För 50 år sedan tvingades de bort av turistboomen, nu återplanteras allt mer mark. En av nydanarna är Morgado do Quintão, som satsar på kvalitetsvin med hjälp av Joana Maçanita.

Turismen viktig, men inte allt

– Framtiden ligger i vårt förflutna. Gamla druvsorter som ingen brydde sig om.

Felipe Caldas de Vasconcellos pratar snabbt och energiskt, på perfekt engelska. Det är inte att undra på. Stuguthyrning och vinturism är viktiga delar i dagens Morgado do Quintão, som han driver tillsammans med sin syster Teresa. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1810, men mötte samma öde som många andra jordbruksfastigheter när turisterna fick smak för Algarve mot slutet av 1900‑talet. Hotell och golfbanor byggdes i rasande fart, och en etablerad vinkultur jämnades med marken.

Pånyttfödd gård

– På 70‑talet sålde vi av mark för att det skulle byggas hotell. Så såg det ut på den tiden. Vinerna glömdes bort, berättar Felipe, som fick möjlighet att skaka nytt liv i gården vid millennieskiftet. Då påbörjades ett långsiktigt arbete att förvalta gårdens tillgångar igen. Här växer inte bara vin, här finns 2000‑åriga olivträd och det odlas mandlar. Tre stugor har byggts för att ta emot turister som vill ta del av det lokala livet. Morgado do Quintão är starkt engagerad i Algarves kulturarv. De vill visa att regionen inte är ett uppbyggt turistparadis, utan en levande jordbruksbygd.

Så Felipe är dock noga med hur han tituleras. Flera gånger upprepar han:

– Jag är ingen ägare, jag är en förvaltare. Marken är inte min, jag ser bara efter den tills nästa generation tar över.

Vinodling på vingården Morgado do Quintão i Algarveregionen.
Vinodling på vingården Morgado do Quintão i Algarveregionen. Foto: Morgado do Quintão

Under egen etikett sedan 2016

Morgado do Quintão ligger i sydvästra Algarve, en dryg mil från Medelhavet och marginellt längre till Atlanten. Här är varmt, men inte stekhett. Havsvindar för med sig svalka och fukt. Soltimmarna däremot är bland de högsta i Portugal – således idealiskt för att odla vin. Historiskt var Algarve en viktig vinregion, även om druvorna levererades till kooperativen för mediokert bulkvin. Även Felipes familj sålde sina druvor, fram till beslutet 2016 att lansera sitt eget märke.

– Vi har 60 hektar egna vinodlingar och bestämde oss för att buteljera själva. Det var ett stort beslut, men det var möjligt tack vare samarbetet med Joana Maçanita.

Joana Maçanita viktig för Algarve

Joana är en av Portugals vassaste vinmakare och konsulter. Hon samarbetar med sin bror Antonio Maçanita, har ett eget ”garagevineri” i Douro samt konsultar åt åtskilliga vinproducenter. Hon började jobba med Algarve redan 2012, då hon tog över som projektledare för fem vinproducenter: Cabrita Wines, Quinta João Clara, Edd’s, Quinta do Barradas och Quinta da Malaca. Och som sagt, 2016 anslöt sig Morgado do Quintão till laget. Joana ser stor potential i vinregionen.

– Klimatet är inte så extremt som man kan tro, tack vare närheten till havet. Och vi har en bra jord som behåller vattnet. På natten sjunker temperaturen, så druvorna får vila – trots den intensiva solen är det friskare här jämfört med i Douro, säger hon och berättar om det tuffa arbetet med att bättra på Algarvevinernas rykte.

Joana Maçanita konsulterande vinmakare på Morgado do Quintão i Algarveregionen.
Joana Maçanita konsulterande vinmakare på Morgado do Quintão i Algarveregionen. Foto: Morgado do Quintão

Förbättrar Algarvevinernas ryckte

– Det första var att förstås att förbättra kvaliteten på vinerna generellt. Få en solid hög nivå. Vi skickade flaskor till alla möjliga internationella tävlingar för att visa vad Algarve kan och vad vi står för.

Arbetet gav resultat. Vinerna uppmärksammades och fick priser, och Algarves signaturdruva negra mole börjar få den respekt den förtjänar.

– Det är en intressant druva som kan skördas i olika stadier beroende på vad du vill göra. På Morgado do Quintão går vi igenom fälten tre gånger och gör allt ifrån mousserande och rosé till rött vin.

Att arbeta med Algarve och Douro parallellt fungerar bra. Skörden i Algarve brukar vara i augusti – i Douro kör man i gång i september.

– Så jag kan vara hundra procent närvarande på båda ställena, konstaterar Joana.

Negra mole från volymdruva till kvalitet

Morgado do Quintão odlar huvudsakligen tre druvor. Dels negra mole, dels castelão samt den gröna síria (lokalt kallad crato branco). Även Felipe lovordar det tidigare svarta fåret negra mole.

– Den var inte respekterad utan sågs som en skitdruva. Ljus färg och låg alkohol – en volymdruva. Men just den friskare stilen uppskattas i dag. Generellt kan man säga att vår profil är lokala druvsorter, gamla rankor – minst 50 år, ekologisk odling och låg intervention i vineriet.

– Det är där vi har framtiden. Det blir varmare och torrare, men våra stockar är vana vid klimatet och i och med åldern har de djupa rötter som når ner till vatten och näring. Vad vi vill leverera är en uppfattning om det förflutna.

10 olika viner på flaska från Morgado do Quintão.
Morgado do Quintão:s viner. Foto: Morgado do Quintão

Mycket liten export

Det mesta av Algarves vin slukas av turister på plats, så exporten är än så länge tämligen skral. En snabb sökning på Systembolaget visar tre flaskor, från Casa Santos Lima och Aveleda. Den som har vägarna förbi Stockholm kan alltid slinka in på Cork Vinbar i Gamla stan, som har det mesta i portugisisk väg. Från Algarve finns bland andra Barranco Longo, som tas hem av Portugalexperten Portucastas. Barranco Longo är typiska för den nya generationens vinmakare i Algarve; de blandar fördomsfritt internationella och lokala druvor. Ett komplext men högst njutbart exempel är deras mousserande på chardonnay och arinto, gjord enligt traditionell metod med lång tid på jästfällningen. Säregen smak som utmanar med elegant struktur och rustik själ.

Fortsätter återplanteringen i samma takt är det bara en tidsfråga innan vi ser mer viner från Algarve. Personligen är jag mycket förtjust i kombinationen mogen frukt och den friskhet som just inhemska druvor kring medelhavet kan ge. Ett plus ett blir plötsligt tre!

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.