druvsorten malvasia fina

Malvasia fina

Malvasia fina är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar vax, honung, muskot och rök. Vinet har en struktur med medelhög syra och hög alkohol.

Odlas i Douro

Malvasia fina odlas över hela Portugal, men främst i Douro-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 2 605 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökat något.

Ursprung i Douro

Druvsorten är en mycket gammal druvsort. Den höga genetiska mångfalden i Douro talar för att druvsorten kommer där ifrån. Men varken Dão- eller Lisboa-regionerna kan uteslutas.

DNA-analyser har visat att alfrocheiro och heben är föräldrar. Tillsammans med síria är i sin tur malvasia fina förälder till boal ratinho. En druvsort som tidigare odlades i Carcavelos, utanför Lissabon.

Boal viktigaste synonymen

Malvasia fina viktigaste synonym är boal. Men du kan bland annat även hitta den under synonymerna arinto, arinto cachudo, arinto do dão, arinto du dão, arinto galego, arinto-arinto, assario, assario branco, boal branco, boal cachudo, boal cachudo do ribatejo, boal da graciosa, boal da madeira, boal de madere, bual, cachudo, galego, malmsey, malmsey galego, malvasia galega, tamarezhino och terrantez do pico.

Lättodlad, men varierande avkastning

Mest känslig för svår torka och för misslyckad blomning (coulure). Detta kan ge en oregelbunden avkastning och störa druvornas mognad. Vinrankan kan också vara relativt känslig för avsaknad av mineralerna bor och magnesium.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.