António och Rúben Honrado.

Honrado – bevarar traditionen med lerkärl

I Alentejo finns en obruten tradition sedan romartiden att göra vin i amfora, talha. En av de 25 producenterna är Honrado Vineyards.

– Talha är ett vin som gjordes för familjebruk, men som nu har blivit trendigt, säger Ruben Honrado.

Egen appellation sedan 2010

Förr var vin i amfora så som man gjorde världen över. Men i takt med utveckling och teknik gick de flesta över till lagring i ekfat, betong och så småningom ståltank. Men liksom i Georgien och Armenien har man i Alentejo aldrig slutat att jäsa och lagra vin i amfora, här kallad talha. Den 2000‑åriga traditionen förs vidare av en växande skara producenter, som sedan 2010 kan sälja sitt vin som DOC Alentejo – Vinho de Talha. För att ha rätt till appellationsnamnet måste vinet göras i någon av de åtta subregionerna i DOC Alentejo och kan tidigast tappas av på St Martins Day, den 11 november. Alla varianter är tillåtna: rött, vitt och rosé samt sött och uppspritat.

Buteljerat vin från amfora är nytt

Honrados vineri från utsidan.
Honrados vineri. Foto: Honrado Vineyards

Honrado Vineyards ligger i Vidigueira, talhavinets inofficiella huvudstad. Här gör familjen Honrado vin på det klassiska sättet. Dels till sig själv, dels till sin restaurang Pais das Uvas.

– Vinet är en del av kulturen här. Förr gjorde många tavernor sitt eget vin och sålde bara på plats. Likaså gjorde familjerna vin till sig själva. Att buteljera talhavinet är däremot relativt nytt, berättar Ruben Honrado, som engagerade sig i familjens vinproduktion 2016.

Gamla amforor köpta av grannar

– Pappa drev restaurangen i traditionell anda och köpte druvor för att göra vin att servera där. Hantverket hade han lärt sig av sin far, min farfar. Men så funderade vi på att utveckla verksamheten och bygga ett varumärke runt produkten, fortsätter Ruben Honrado, som har en bakgrund inom design och marknadsföring.

De köpte egna vingårdar, i dag äger de totalt sex hektar, och gör enbart vin i talhas.

En av Honrados vinodlingar i Vidigueira, Alentejo.
En av Honrados vinodlingar i Vidigueira, Alentejo. Foto: Honrado Vineyards

– Det är ingen som gör talha längre, så vi knackade på hos grannarna för att se om de hade några som vi kunde få köpa. Förr hade nästan alla familjer här två‑tre talhas.

Dörrknackandet gav resultat. Honrados fick ihop 26 lerkärl av varierande storlek och lera. De flesta är klädda med en kombination av tallharts och bivax.

– Talhas tillverkades i flera regioner, vilket gav kärlen olika porösitet och storlek. Det gör att varje talha har sin historia och påverkar vinet på sitt sätt.

Ökat intresse för viner från amfora

Tiago Caravana, marknadschef på den regionala vinmyndigheten CVRA, säger att man kan se talha som en trumma: ”varje talha ger ifrån sig sitt eget ljud”. Han bekräftar också att intresset för talhavin ökar:

– 2010 gjordes 713 liter i DOC Alentejo – Vinho de Talha. Förra året drygt 79 000 liter. Samtidigt är det en liten produktion totalt sett. Bara 0,1 procent av allt vin i Alentejo görs i talha.

Amforan svårhanterlig

Till skillnad från i Georgien, där man gräver ner sina qvevri, står talha ovan jord. Ändå kan de vara så stora som tusen liter. Ruben Honrado medger att det har sina risker med stora volymer:

– Det kan hända att kärlen exploderar av trycket under jäsningen. Därför är det viktigt att trycka ner skalhatten ett par gånger per dag.

Rengöring av amfora (talha) på Honrados vineri.
Rengöring av amfora (talha) på Honrados vineri. Foto: Honrado Vineyards

Ett annat kritiskt moment är hygienen. Det kan vara svårt att skrubba rent kärlen, och kvarblivna bakterier kan förvandla vinet till vinäger eller ge annan dålig smak.

– Mannen som rengör våra talhas är 70 år och har jobbat med detta sedan han var tolv. Han kryper ner och gnuggar med vatten. Det finns ett talesätt som säger att talhan inte är ren förrän tvättvattnet går att dricka, säger Ruben Honrado.

När vinet är redo att tappas av drar man helt sonika ur den kork som finns några decimeter från talhans botten. Enligt reglerna får detta ske tidigast den 11 november – ett datum som nästan sammanfaller med Beaujolais Nouveu, det färska vinet från Beaujolais i Frankrike som lanseras den tredje torsdagen i november.

Tappar vin ur amfora (talha) på Honrados vineri.
Tappar vin ur amfora (talha) på Honrados vineri. Foto: Honrado Vineyards

Blandar gröna och blå druvor

En annan tradition i Alentejo är att blanda blå och gröna druvor. Vinet kallas petroleiro på grund av färgen.

– Det ser ut som olja, är mörkt rosaaktigt och briljant. Förr i tiden växte druvorna huller om buller och ingen brydde sig om färgen. Man selekterade inte heller, de druvor som var mogna skördade man.

Honrado gör en petroleiro, men får inte sälja det som sådant. Däremot kan de servera det på restaurangen, direkt från talhan. Ruben hoppas att det ska bli en certifiering, för att bevara kulturen.

Tiago Caravana har dock inget positivt besked:

– Det är möjligt att producera, certifiera och sälja viner med en blandning av röd och vit must. Ändå, om det är märkt som en ”petroleiro”, nekas det eftersom beteckningen inte är juridiskt erkänd.

– Ja, det finns diskussioner, men jag har ingen aning eller förväntan om att det ska erkännas på kort sikt.

I Sverige genom Vinunic

En flaska av Honrados "Vinho de Talha".
En flaska av Honrados ”Vinho de Talha”. Foto: Honrado Vineyards

Honrado har ett vin på den svenska marknaden, det orange Honrado Talha. Det har legat ett år i talhas och är en blandning av de lokala druvorna antâo vaz, arinto, perrum och diagalves. Vinet är nyanserat med bra tryck i smaken av tropisk och torkad frukt, med både tanninkänsla och uppfriskande mineralitet. Importör är Vinunic.

Lämna en kommentar