druvsorten gouveio

Gouveio

Gouveio är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar tropisk frukt, apelsinblom och mineral. Vinet har en struktur med hög syra och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i nordöstra Portugal

Gouveio odlas nästan uteslutande i nordöstra Portugal. Fram för allt i Douro-regionen, men också i Dão- och Trás-os-Montes-regionerna. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 067 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar något.

Utanför Portugal odlas denna druvsort främst i sitt hemland Spanien under synonymen godello.

Ursprung i nordvästra Spanien

Denna druvsort kommer troligtvis ursprungligen från Galicien i nordvästra Spanien. Det är en mycket gammal druvsort som fanns redan på romarrikets tid. I Portugal omnämns den i skrift första gången 1531.

Enligt DNA-analyser är de troliga föräldrarna till denna druvsort castellana blanca och savagnin. Gouveio roxo är bara en färgmutation.

Synonymer

Gouveio hittar du även under synonymerna agodenho, agudanho, agudelha, agudelho, agudenho, godelho, verdelho, verdelho do dão och verdelho du dão.

Känslig för gråmögel

De små kompakta druvklasarna är mycket känsliga för gråmögel. Som tur är mognar druvorna tidigt, vilket minskar risken för angrepp. Trots detta är druvsorten bättre lämpad för ett relativt torrt klimat.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.