Filipa Pato och William Wouters i vineriet

Filipa Pato – vin utan smink

Filipa Pato utbildade sig till kemiingenjör, men gör autentiska viner utan smink. Hon vill att druvan baga och regionen Bairrada ska få stråla ostört.

Tre våningar upp med utsikt över brusande vatten och båtar i skytteltrafik – tänker jag bara bort de pingvinstela kropparna som skyndar längs kajen skulle jag lika gärna kunna befinna mig på en restaurang vid kusten i Portugal. Här på Botanica i Finnboda varv matchas genuina portugisiska rätter med viner av samma kaliber. Först ut är 3B, ett mousserande vin enligt traditionell metod av Bairradas klassiska vita bukett bical, cercial och den florala maria gomes (fernão pires). Koncentrerad frukt, nästan cideraktig, med energiskt bett. Producent: Filipa Pato, utsedd till Portugals bästa vinmakare 2020.

Vin utan smink

Det är hon själv som säger att hon gör viner ”utan make-up”.

– Vi började kalla våra viner så 2006, när William och jag körde i gång tillsammans. Nu har vi 17 hektar, helt biodynamiska, och ytterligare några vinodlingar under omvandling.

Partnern William Wouters

William, det är William Wouters, krögarson och tidigare belgisk mästare i sommellerie. Han har varit chefskock för det belgiska fotbollslandslaget och är nu president för Belgian Sommelier Guild. Och så gör han vin med Filipa. De kan ses som det perfekta paret för uppgiften – hon med vinet i blodet, han med vinet på bordet.

Pappa Luís Pato

Filipa Pato är dotter till Luís Pato, rebellen som hjälpte till att modernisera vinerna från Bairrada. Tvärt emot traditionen att blanda druvor, gjorde han en ren baga redan 1980. Snart därefter började han avstjälka druvorna, lagra i franska fat och plantera oympade stockar för att verkligen förstå druvsortens sanna själ. 1999 lämnade han DOC:en för att kunna göra de viner han själv vill.

Syster Maria João Pato

Filipa Patos syster Maria João Pato har sitt eget projekt Duckman, med vilda viner som flyger sin egen väg i en lättdrucken, naturlig stil.

Utbildad kemiingenjör

Liksom sin far Luís utbildade sig Filipa Pato till kemiingenjör, och valde sedan vinet. För att skaffa sig mer erfarenhet har hon skördat i såväl Bordeaux och Mendoza som Margaret River.

– Trots min utbildning känns det helt normalt att jobba biodynamiskt. Jag studerar växter i regionen som kan hjälpa till att skydda vinstockarna från vinbladsmögel och mjöldagg. Det handlar om att förebygga och förbättra på naturlig väg, säger Filipa Pato.

Bara lokala druvsorter

Paret Pato-Wouters har bara lokala druvsorter: baga för rött vin; bical, cercial, arinto och maria gomes (fernão pires) för vitt. De har lyckats bevara en del riktigt gamla vinodlingar med baga, nu över 80 år. En av dem, 0,57 hektar stora Nossa Missão, planterades före vinlusens härjningar för 140 år sedan.

Mycket gammal vinodling med druvsorten baga
Mycket gammal vinodling med druvsorten baga. Foto: Filipa Pato.

Minimal handpåläggning

I vineriet är det minimal handpåläggning som gäller. En del viner lagras på amfora. Används fat är det inte små barrique utan större tunnor för att slipa syra och tanniner och lyfta komplexiteten.

Krispigt, själfullt vitt i alla ära – det är den blå druvan baga som är flaggskeppet i Bairrada. Så låt oss tala om dessa B:n.

Vad är så speciellt med baga?

– Många jämför baga med nebbiolo, i varma årgångar, och med pinot noir, i kalla. Hur som helst, för oss är baga den karaktäristiska druvan i Bairrada och en av de två blå portugisiska druvsorter som verkligen kan spegla sin växtplats. Den andra är ramisco i Colares.

Druvsorter som speglar växtplatsen

Filipa Pato drar paralleller till andra viner som är bra på att förmedla sin terroir. De är också endruvsviner. Hon nämner pinot noir i Bourgogne, nebbiolo i Piemonte och syrah i norra Rhône.

– Det överlägset bästa exemplet är Bourgogne. Vosne Romanée, Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis, etc. Alla byarna ligger inte ens tio kilometer från varandra, allt är pinot noir och allt smakar olika.

Även i Bairrada börjar samma tanke vinna terräng, vetskapen om att varje by har sin unika karaktär och uttrycker baga på sitt sätt.

– Detta är så uppenbart när vi blandar våra cuvéer. Vinframställningen är i princip densamma, men energin och uttrycket för varje vinodling är helt olika.

Bättre vinmakning i Bairrada

Hon märker också en allmänt ändrad inställning till baga, vilket till en del hänger samman med bättre vinmakning. Förr kunde baga vara rejält tanninrik och sträv som ung, för att belöna den som väntade med att dra ur korken.

– Portugisiska sommelier marknadsför baga som aldrig tidigare och det finns en tydlig efterfrågan utifrån. Men vi måste också vara ärliga, vinmakning och vinodling har blivit klart bättre på senare år. Många kooperativ i Bairrada har stängt och de stora négocianterna har lämnat regionen.

Baga på modet

Det kan låta kontraproduktivt, men att baga håller på att bli ett varumärke ser hon bara som positivt.

– I andra regioner, som Douro, Beira Interior, Lisboa och till och med Alentejo, görs endruvsviner av baga. Det hade vi aldrig kunnat föreställa oss för tio år sedan. Baga är tillbaka – och till och med på modet.

Bairrada bland världens bästa vinregioner

Hon berättar om en amerikansk sommelier som för några år sedan sade att alla de bästa vinregionerna i världen börjar med ett B: Bordeaux, Bourgogne, Barolo, Barbaresco, Barossa Valley, Bekaa Valley – och Bairrada.

– Den killen förtjänar en staty här. Hans uttalande fick de lokala kritikerna att öppna ögonen.

Bairrada en komplex vinregion

Som vinregion delar Bairrada en del särdrag med de ovan nämnda B-kändisarna. Det är ett relativt litet område, men med komplex terroir. Atlanten slickar kusten fågelvägen två mil västerut, och bidrar med friska vindar. I öst reser sig bergen, däremellan böljar kullar och dalar. Jordmånen domineras av kalksten från jurassic-perioden, vilket passar blå druvor lika bra som gröna. Flaskjäst bubbel är en specialitet, där Filipa Patos 3B är ett skolboksexempel på stilen. Hon gör också stilla vitt, där en liten andel har fått jäsa med skalen för att addera textur.

I Sverige genom Wine Trade

Hennes viner finns att få tag på i Sverige genom Wine Trade.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.