druvsorten fernão pires

Fernão pires

Fernão pires är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar lime, citron, apelsin, mandarin, apelsinblom, lindblom, mimosa, ros, citrongräs, lagerblad, basilika och honung. Vinet har en struktur med medelhög syra och medelhög till hög alkohol.

Odlas i Tejo och Bairrada

Fernão pires odlas över hela centrala och södra Portugal, men främst i Tejo- och Bairrada-regionerna. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 12 052 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar.

Utanför Portugal odlas druvsorten till liten del i Sydafrika, Kalifornien och Australien.

Ursprung i Bairrada

Fernão pires har troligtvis sitt ursprung i Bairrada-regionen. Där uppvisar nämligen denna gamla portugisisk druvsort störst mångfald. Dessutom visar historiska register att det skedde en betydande migration från Bairrada till Tejo under 1700-talet.

Malvasia fina är troligtvis den ena föräldern till denna druvsort. Druvsorten har använts för att förädla fram druvsorterna generosa, rio grande och seara nova.

Maria gomes viktigaste synonymen

Fernão pires viktigaste synonym är maria gomes. Men du kan bland annat även hitta den under synonymerna camarate, fernam pires, fernan piriz, fernao pirao, fernão pires de beco, fernao pires do beco, gaeiro, gaieiro, molinha, molinho och torrontés.

Torka största hotet

Mycket känslig för torka, vilket leder till förlust av blad och förkrympta druvor. Eftersom vinrankan knoppar tidigt och oftast växer i lite svalare regioner, så skadas knopparna lätt av frost. Vinrankan angrips relativt lätt av vinbladsmögel, vinranksvecklare (äter bland annat blommor) och vinrankslövhoppare (växtsugare som sprider sjukdomar).

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.