Diogo Lopes i vinodlingen.

Diogo Lopes – den osynlige

Diogo Lopes är ett av stjärnskotten i den nya generationens vinmakare i Portugal, men vill inte lämna egna avtryck i flaskan. Platsen är allt för Diogo Lopes.

Platsens egen identitet ska skina igenom.

Kringresande konsult

Efter EU-inträdet 1986 förändrades mycket i vinlandet Portugal. Kooperativ stängdes, investeringar och stöd moderniserade vinmakningen och vinmakare blev kringresande konsulter. En av dem som jobbar med olika projekt är Diogo Lopes, 43. Han har praktiserat i Mendoza och Napa Valley, erfarenheter som väckte ett särskilt intresse för varje växtplats unika avtryck. Nu är han engagerad i åtta olika projekt i Portugal, i fem regioner. Två av dem driver han med Anselmo Mendes, som har varit något av en mentor för Diogo.

– Jag lärde känna honom när jag läste agronomi och vi har jobbat ihop sedan 2001. Han sade ”kom och skörda med mig och se om du gillar det”.

Och det gjorde Diogo uppenbarligen.

Diogo vill vara osynlig

Att vinmakare jobbar för flera producenter behöver inte innebära en likriktning, även om risken finns.

– Visst kan man se vinmakarens stil skina igenom hos en del, men jag vill inte ha det så. Jag vill inte att det ska synas att jag har gjort vinet. Platsen har en egen identitet och det är den som ska märkas. Fast det är så klart en utmaning.

AdegaMãe – en saltstänkt plats

Vinprovning av Diogo Lopes viner på Cork vinbar i Stockholm.
Vinprovning av Diogo Lopes viner på Cork vinbar i Stockholm. Foto: Lena Särnholm

På AdegaMãe har Diogo Lopes lyckats med sin ambition. Detta vineri utanför Lissabon fångar Atlantens uppfriskande själ under korken. Vid en provning på Cork i Stockholm tidigare i år stod det klart att bakom etiketten finns en saltstänkt plats som vinmakaren förmår att förvalta. Trots att vissa av de vita vinerna både har lagrats på fat och fått bâttonage har de livlig syra och aromatisk intensitet. Faten bidrar med struktur och balans – inte med smak.

– I Portugal är vinmakningen rätt gammaldags, man jäser ofta i öppna kärl och lagrar i cement. Fransk ek och omrörning av jästfällningen är nytt för oss, men jag gillar det – om man är försiktig. Det bidrar med komplexitet och struktur i vinet, men får aldrig ta över och dominera.

Lokala och internationella druvor

Druvorna hos AdegaMãe är mestadels lokala sorter, men ett par viner har spetsats med chardonnay och sauvignon blanc.

– Sedan sådär 30 år har det blivit tradition att blanda i lite internationella druvor här runt Lissabon. Man experimenterar. Men det går ändå att känna den lokala traditionen.

Riesling i Portugal

Atlanten gör att klimatet, trots breddgraden, är relativt svalt och liknar det i Nordeuropa. Detta fick ägaren till AdegaMãe att fundera på riesling. Diogo var inte sen att applådera förslaget. Nu har gården två hektar.

– Vi planterade riesling 2011, och det är jag glad för. Vi gör det i en torr stil och lagrar i fem år på ståltank för att maximera sältan.

Riesling hör dock till ovanligheterna i Portugal. Diogo gissar att det finns knappt tio producenter som odlar druvan. Och han tror inte att de blir fler, trots att den trivs.

– Framtiden ligger snarare i alla våra lokala druvsorter, för att bevara originaliteten. Det är där intresset och efterfrågan finns.

På AdegaMãe sedan start

Diogo Lopes har jobbat med AdegaMãe sedan starten 2010. Han beskriver det som en resa, en läroprocess. Ägaren har en bakgrund inom torskindustrin och byggde upp allt från grunden.

– Det var otroligt spännande att få jobba nära arkitekterna som byggde vineriet. De var väldigt flexibla och måna om att det skulle bli funktionellt, säger Diogo och låter förstå att form lätt kan gå före funktion:

– Om man lämnar arkitekter åt sig själva blir det inte alltid så bra.

Diogo Lopes i en av AdegaMae vinodlingar.
Diogo Lopes i en av AdegaMae vinodlingar. Foto: Diogo Lopes

Två olika odlingsområden

Vingårdarna ligger både vid havet (åtta kilometer från kusten) och lite längre inåt land.

– Lissabon har två olika odlingsområden. Vid Atlanten blir det krispiga vita viner med syra, sälta och mineralitet. På andra sidan bergen blir det balanserade josiga röda viner med bra frukt och mjuka tanniner.

När projektet drog i gång odlades även blå druvor vid kusten. Men Diogo, med sitt intresse för den specifika platsen, synade hur sur jorden var och insåg att kalkstensmarken lämpade sig bättre för gröna druvor. Sagt och gjort. De blå rycktes upp och gröna planterades – så när som på lite pinot noir. Det är lätt att förstå Diogos paralleller till Nordeuropa, då riesling och pinot noir är vanliga i Tyskland.

Klimatförändringarna märks

Därmed glider samtalet osökt in på klimatförändringar. Visst märks de även i Portugal, säger Diogo, men påverkan skiljer sig från region till region.

– Här vid Atlantkusten är vi hittills rätt förskonade, förändringen märks inte så mycket. Vi har frisk luft från havet och behöver inte bevattna. Det är en av de bästa platserna i landet för vinodling.

Lisboa – en komplex vinregion

Lisboaregionens komplexa växtförhållanden med både kust och inland förklarar varför regionen har hela nio ursprungsbeteckningar på relativt liten yta. AdegaMãe ligger i DOC Torres Vedras, och vinerna importeras till Sverige genom Stellan Kramer.

Dory Reserva 2019 – Diogo möter Atlanten

Den som är nyfiken på en upplevelse som på ett komplext sätt kombinerar en växtplats påverkad av Atlanten med storslagen vinmakning hittar sin utmaning i Dory Reserva 2019. En blandning av viosinho, alvarinho och chardonnay, jäst i franska ekfat och med nio månaders omrörning av jästfällningen. Ett öppet sinne kan förnimma både vibrerande syra, lite rökiga toner och ett dovt djup.

I Sverige genom Stellan Kramer

Svensk importör av vinerna från AdegaMãe är Stellan Karmer.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.