druvsorten chardonnay

Chardonnay

Chardonnay är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med medelkraftiga aromer som liknar lime, citron, äpple, päron, kvitten, persika, mango, mandarin, ananas, stjärnfrukt, kaprifol, nötter, muskot, vanilj, smör, gräddkola och mineral. Vinet har en struktur med medelhög till hög syra och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i Setúbal och Tejo

Chardonnay odlas i hela Portugal. Särskilt mycket finns i vinregionerna Peninsula de Setúbal och Tejo. År 2010 var den totala odlingsytan i Portugal på 556 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar något.

Utanför Portugal odlas druvsorten numera över i stort sätt hela världen. De länder utanför Portugal som odlar mest är i storleksordning Frankrike, USA, Australien, Italien, Chile, Argentina, Spanien, Moldavien och Bulgarien.

Ursprung i östra Frankrike

Denna druvsort har sitt ursprung i Bourgogne. Sitt namn har druvsorten fått från byn Chardonnay i Mâconnais i södra Bourgogne. Och dess historiska odlingsområde är Bourgogne och Champagne. I skrift nämns duvsorten med säkerhet första gången på 1680-talet.

DNA-analyser har avslöjat att chardonnay är en naturlig korsning mellan pinot och gouais blanc. Därmed är chardonnay syskon till gamay noir, melon, aligoté, med flera.

Relativt lättodlad

Druvorna är relativt mottagliga för både mjöldagg och gråmögel. Misslyckad blomning (coulure) och druvutveckling (millerandage) är inte heller sällan förekommande. Trots allt detta anses druvsorten lättodlad.

Lämna en kommentar