druvsorten castelão

Castelão

Castelão är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar röda och svarta vinbär, hallon, blåbär, björnbär, mullbär, katrinplommon, blommor, sylt, vilt och tjära. Vinet har en struktur med medelhög syra, medelhöga tanniner och hög alkohol.

Odlas främst i centrala och södra Portugal

Castelão odlas över hela Portugal. Särskilt mycket finns dock i centrala och södra Portugal, speciellt i vinregionerna Tejo, Lisboa, Península de Setúbal och Alentejo. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 9 130 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskat betydligt.

Ursprung i Portugal

Castelão har troligtvis sitt ursprung i centrala eller södra Portugal. Det är en mycket gammal portugisisk druvsort, som nämns i skrift första gången redan 1531.

Släkt med alfrocheiro

DNA-analyser har visat att druvsorten är en naturlig korsning mellan cayetana blanca och alfrocheiro. Därför är den syskon till cornifesto, malvasia preta, juan garcía och camarate. Möjligen även till jampal.

Castelão har använts för att förädla fram många andra druvsorter, bland annat água santa.

Periquita viktigaste synonymen

Castelão viktigaste synonym är periquita. Men du hittar den också under synonymerna bastardo castico, bastardo espanhol, castelana, castelão francês, castelao real, casteleao, castellam, castellao, castellao portugues, castico, joão de periquita, joão de santarém, joão de santarém tinto, joão mendes, joão pinto mendes, joão santarém, lariao preto, mortágua, mortágua de vide branca, olho de lebre, perikvita, piriquita, piriquito, pirriquita, santarém, santarém tinto och trincadeira.

Periquita ett varumärke ingen druvsort

Periquita betyder parakit, en ovetenskaplig benämning på vissa mindre och långstjärtade papegojor. På en av José Maria da Fonsecas vinodlingar fanns dessa papegojor, varför vinodlingen fick namnet Cova da Periquita. Vinet som ursprungligen gjordes från denna odling fick därför namnet Periquita. Detta vin, som huvudsakligen var gjort på druvsorten castelão, blev en stor succé. Vinnamnet smittade därför druvsorten och folk började kalla castelão för periquita. Egentligen är alltså Periquita en vinodling, ett vin och ett varumärke, inte en druvsort.

Ganska robust och härdig

Ganska robust och härdig druvsort, vilket gjort den väldigt populär. Men den blommar tidigt, vilket lätt kan leda till att blomningen misslyckas (coulure). Dessutom har druvsorten även en benägenhet att misslyckas med druvutvecklingen (millerandage). Utöver detta är vinrankorna känsliga för vinrankslövhoppare, en växtsugare som kan skada vinrankan, och för vinranksvecklare som kan angripa blommor och druvor.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.