Carlos Lucas

Carlos Lucas tillbaka till framtiden

Med fingrarna i jorden och näsan i vinglaset. Så beskrivs ofta vinmakaren Carlos Lucas från Dão. Men han kan lika gärna kallas en progressiv pionjär som tittar i backspegeln för att se framtiden.

– Normalt gör jag inte avbrott för sådant här, säger Carlos Lucas när vi pratas vid tre timmar efter uttalad tid.

Det är vårvinter i vingården och allt ska göras på en gång. Rankorna ska beskäras och bindas upp. Jorden bearbetas. Då måste man ha fingrarna i jorden. Inte kring mobilen. Och inte blir det bättre i tider som dessa, med en pandemi som begränsar tillgången på arbetskraft.

– Vi har bara portugiser som jobbar hos oss, men det finns mycket jobb nu och folk går hellre till industrin än till jordbruket.

Vitt från druvsorten encruzado

Carlos Lucas är den stora kreatören i Dão, en bergig vinregion centralt i norra Portugal där rött vin länge haft ett övertag. Men så kom Carlos Lucas – och propagerade för såväl den gröna druvan encruzado som för mousserande. Nu görs knappt 20 procent vitt vin i regionen och av Carlos Lucas egen produktion bubblar det i tre procent av flaskorna.

Men vem är då mannen som har vänt ut och in på traditionerna?

– Jag kommer inte från någon vinmakarfamilj. Vi hade visserligen jordbruk, men inga vinrankor, säger han och sammanfattar sin filosofi tämligen slagkraftigt:

– För mig är det viktigt att göra vin som folk vll dricka. Vissa förklarar sitt vin med generationers arbete. Jag GÖR vin.

Carlos Lucas i en vinodling med druvsorten encruzado.
Carlos Lucas i en vinodling med druvsorten encruzado.

Kooperativet i Dão

Carlos Lucas utbildade sig på det välrenommerade universitetet i Montpellier och började göra vin 1993. Hans första jobb var på ett kooperativ i Dão. Han minns tiden som väldigt lärorik.

– Alla som producerar vin behöver veta hur man gör det i stor skala, hur man gör stora kvantiteter av bra och jämn kvalitet, vilket är ett måste om du ska exportera. På kooperativen finns både tid och utrymme. Många småproducenter har ingen aning om hur man gör eller når ut.

Portugisiska druvsorter

Han har även jobbat i Italien, Spanien, Brasilien och Argentina. Han ville bland annat lära sig mer om de internationella druvorna för att kunna jämföra med de inhemska varianterna. Portugal har en myriad av lokala druvsorter.

– Folk bryr sig inte om chardonnay längre. Nu finns ett intresse för portugisiska druvor, och tack vare internationell erfarenhet kan jag jämföra kvaliteten på våra viner med viner från andra länder.

Viner med tydlig adress

Carlos Lucas vill göra viner med tydlig adress. De ska inte bara smaka Portugal. De ska smaka Dão. Eller Douro, om det är där druvorna har växt till sig.

Egna viner sedan 2011

Infarten till egendomen Quinta do Ribeiro Santo i Dão.
Infarten till egendomen Quinta do Ribeiro Santo i Dão.

Sedan 2011 gör Carlos Lucas vin i det egna bolaget Magnum Vinhos. Basen är Quinta do Ribeiro Santo, gården som hans pappa köpte och renoverade 1995. Därutöver har han källare i Douro och Alentejo, plus konsultverksamhet i Vinho Verde och Lisboa.

– Jag behövde mer vin och det är svårt att expandera i Dão. Det är en liten region med små vingårdar, och jag har inte licens att plantera mer här, förklarar han.

Egendomen Quinta das Herédias i Douro.
Egendomen Quinta das Herédias i Douro.

Hållbara vinodlingar på 150 ha

Magnum Vinhos äger 150 hektar, men tvingas ändå köpa in druvor då och då. Som förra året, när frost och sjukdomar härjade bland rankorna. För Carlos Lucas är bekämpning inget alternativ. 2014 fick han priset som ”Årets bästa jordbrukare” av det portugisiska jordbruksdepartementet. Hållbarhet är ledordet, snarare än ekologiskt.

– Man kan säga att det är en kompromiss mellan vinmakare och natur. Vi är inte certifierade och om vi måste använder vi vissa produkter i små kvantiteter. Jag behöver inte certifiering från någon, jag vet vad jag gör.

Holistiskt synsätt

Han menar att man måste titta på hela verksamheten, inte bara i vingård och källare. Stolt berättar han att mycket av den energi som de använder kommer från sol och vind, och de har fyra elbilar.

–… som går helt på el. Det är inga hybrider. Och till källaren tar jag min elcykel.

Vinet E.T. från Carlos Lucas egendom Quinta do Ribeiro Santo.

Historiska viner med modern teknik

Och det är i källaren det spännande sker. Carlos Lucas passion är att vrida metod och smak tillbaka, med hjälp av modern teknik. Det mest kända vinet är E.T., ett vin från en annan värld.

– Det är gjort så som man gjorde för 40 år sedan. Då var det normalt att blanda blå druvor med gröna.

Förkortningen E.T. står för druvblandningen encruzado och touriga nacional. Normalt är det cirka 85 procent blå druvor – precis som i det ursprungliga Chianti Classico-vinet.

– Jag hittade ett kryphål i appellationsreglerna som gjorde det möjligt att blanda på detta vis, konstaterar han nöjt.

Encruzado favoritdruvan

Just druvan encruzado ligger honom varmt om hjärtat och han har sett till att den nu odlas mer frekvent i rödvinsregionen Dão.

– Den kan lagras 20-40 år i flaska, samtidigt som den går bra att dricka ung. Då har den toner av mineral och tropiska frukter, men är inte aromatisk. Med tiden utvecklar den petroliumtoner, precis som riesling. Även färgen ändras, från nästan vitt till gult – utan oxidationsinslag.

– Själv dricker jag just nu årgång 2007.

Mousserande vin på traditionell metod

Han var också först med att göra mousserande vin i Dão, enligt den traditionella metoden med en andra jäsning i flaskan. Och så klart ville han göra det på encruzado, trots att alla skakade på huvudet åt idén att låta denna druva kläs med bubblor. I dag gör han ett par olika mousserande, varav en på 100 procent touriga nacional som har legat 24 månader på jästfällningen (Ribeiro Santo Excellence Brut Nature).

I Sverige genom Portucastas

Ett par av viner från Magnum – Carlos Lucas finns på Systembolaget, genom vinimportören Portucastas AB.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.