druvsortsbild saknas

Caladoc

Caladoc är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar hallon, jordgubb, plommon, vinbär, björnbär, svart peppar, kryddnejlika, mynta, örter och ros. Vinet har en struktur med medelhög till hög syra, höga tanniner och hög alkohol.

Odlas i Lisboa

Caladoc odlas nästan uteslutande i Lisboa-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 2 667 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar betydligt.

Utanför Portugal odlas druvsorten framför allt i Frankrike. Men mycket små planteringar finns också i Spanien, Libanon, Marocko, Argentina och Brasilien.

Ursprung i södra Frankrike

Caladoc är framtagen korsning mellan garnacha (grenache) och cot (malbec). Den togs fram av fransmannen Paul Truel 1958. Tanken var att få fram en druvsort som var motståndskraftig mot misslyckad blomning (coulure), vilket lyckades.

Motståndskraftig

Vinrankan är som sagt motståndskraftig mot misslyckad blomning och mot bladmögel. Druvorna är motståndskraftig mot gråmögel.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.