Cabernet sauvignon är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar svarta vinbär, körsbär, plommon, ceder, tobak, mynta, vitpeppar, grön paprika och lagerblad. Vinet har en struktur med medelhög till hög syra, höga till mycket höga tanniner och hög alkohol.
Odlas i Setúbal och Tejo
Cabernet sauvignon odlas i hela Portugal. Särskilt mycket finns i vinregionerna Peninsula de Setúbal och Tejo. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 752 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar något.
Utanför Portugal odlas druvsorten numera över i stort sätt hela världen. De länder utanför Portugal som odlar mest är i storleksordning Frankrike, Chile, USA, Australien, Kina, Spanien, Argentina, Bulgarien och Sydafrika.
Ursprung i sydvästra Frankrike
Denna druvsort har sitt ursprung i Gironde i sydvästra Frankrike. Det tidigaste skriftliga omnämnandet av druvsorten är från 1760-talet.
DNA-analyser visar att cabernet sauvignon är en naturlig korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc. Och detta förklara också namnet. Eftersom merlot också är avkomma till cabernet franc, så är cabernet sauvignon och merlot halvsyskon.
Rötkänslig
Druvorna är mycket mottagliga för mjöldagg. Och vinrankan är mycket mottaglig för röta i vinrankans ved.
Håll dig uppdaterad!
Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.
Något gick fel.