druvsorten baga

Baga

Baga är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar körsbär, svarta vinbär, björnbär, mullbär, honung, peppar, kamfer, örter, tobak och rök. Vinet har en struktur med hög syra, mycket höga tanniner och medelhög alkohol.

Odlas i Bairrada och Dão

Baga odlas huvudsakligen i Bairrada och Dão. Mindre vinodlingar finns dock i övriga Beiras samt i vinregionerna Lisboa, Tejo och Douro. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 8 258 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar.

Ursprung i Dão

Druvsorten har troligtvis sitt ursprung i Dão-regionen, där den uppvisar den största mångfalden. Därifrån har den sedan spridit sig västerut mot kusten och den närliggande Barraida-regionen.

Synonymer

Baga hittar du bland annat under synonymerna baga de louro, carrasquenho, carrego burros, paga dívida, poeirinho, tinta bairrada, tinta da bairrada och tinta de baga.

Omogna eller ruttna druvor

De kompakta druvklasarna i kombination med det fuktiga klimatet i Bairrada leder till att druvorna lätt angrips av gråmögel. Dessutom mognar druvorna sent, vilket inte underlättar. Därför är det tyvärr inte ovanligt att vinodlare plockar druvorna för tidigt.

Om vin görs på omogna druvor blir det tunt, syrligt, extremt strävt med en starkt vegetal karaktär och det mognar snabbt på flaska. Denna karaktär betonas ytterligare om traditionella vinframställningsmetoder används, vilket bland annat inkluderar stjälkar i den jäsande musten.

Bäst mognar druvorna om de får växa på en varm och soldränkt plats som har lång växtsäsong. Då hinner aromerna utvecklas och tanninerna mogna.

Både årgång och vinproducent har mycket stor betydelse för kvalitén.

Liten druva kallas bär

Baga är det portugisiska ordet för bär. Det syftar på att druvorna är relativt små och ser ut som bär.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.