druvsorten arinto

Arinto

Arinto är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med medelkraftiga aromer som liknar citron, lime, grönt äpple, päron, persika, eldkrona och mineral. Vinet har en struktur med hög till mycket hög syra och medelhög till hög alkohol.

Odlas i hela Portugal

Vinodlingar med denna druvsort hittar du över hela Portugal, men koncentrationen är klart störst i den sydöstra delen av Vinho Verde-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 5 778 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar.

Ursprung i Bucelas i Lisboa-regionen

Förmodligen har druvsorten sitt ursprung i delregionen Bucelas i Lisboa-regionen. Den stora genetiska mångfalden tyder på att den är en av de äldsta druvsorterna i Portugal. Första omnämnandet i skrift är från 1712, vilket bekräftar att det är en gammal druvsort.

Nära släkt med trajadura

Högst sannolikt är arinto mycket nära släkt med trajadura. Det finns också en färgmutation har tillägget roxo, som betyder lila på portugisiska.

Synonymer: pedernã viktigaste

Denna druvsorts viktigaste synonym är pedernã. Men druvsorten har en stor mängd andra synonymer också. Bland annat kan du hitta synonymerna arintho, arinto cercial, arinto d’anadia, arinto de bucelas, arinto galego, asal espanhol, asal galego, azal espanhol, azal galego, chapeludo, pé de perdiz, pedernão, perdigão, pedrena, terrantez da terceira och val de arintho.

Anpassningsbar till olika klimat

En av de stora fördelarna med denna druvsort är att den är mycket anpassningsbar till olika klimatförhållanden och klarar torka bra.

Känslig för svampsjukdomar och vissa skadedjur

Kompakta druvklasar med små druvor som mognar sent, gör druvorna mottagliga för mjöldagg och gråmögel. Dessutom är vinrankorna mycket känsliga för vinrankslövhoppare och vecklare samt känslig för vinbladsmögel och röta i vinrankans ved.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.