druvsorten aragonez

Aragonez

Aragonez är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar plommon, katrinplommon, svarta körsbär, jordgubbar, hallon, björnbär, mullbär, svartpeppar, vanilj, läder, tobak och vilda blommor. Vinet har en struktur med låg till medelhög syra, medelhöga till höga tanniner och hög till mycket hög alkohol.

Odlas i hela Portugal

Aragonez odlas idag över hela Portugal. Särskilt mycket finns dock i vinregionerna Douro, Dão och Alentejo. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 20 884 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar betydligt.

Utanför Portugal odlas aragonez främst i sitt hemland Spanien under synonymen tempranillo. Men även Argentina, Italien, Frankrike, USA och Australien har hyfsat stora odlingar.

Ursprung i spanska Aragonien

Aragonez har troligtvis sitt ursprung i spanska Aragonien, som på spanska heter Aragón. Aragonien ligger precis öster om Rioja och Navarra där man vet att den odlats länge. I skrift beskrivs druvsorten troligtvis redan på 1200-talet, även om viss osäkerhet finns om att det är den. Helt säkert omnämns den i alla fall 1807. Omnämnandena och DNA-analyserna pekar alla mot att Aragonien är födelseplats.

Första vinregionen i Portugal att odla aragonez var Alentejo. Därifrån spred den sig i början av 1800-talet till Douro. De första odlingarna i Douro var troligtvis på egendomen Quinta do Roriz. Druvsorten fick därför det regionala namnet tinta roriz.

Aragonez är en naturlig korsning mellan albillo mayor och benedicto.

Tinta roriz viktigaste synonym

Aragonez viktigaste synonym är tinta roriz. Men du kan bland annat även hitta den under synonymerna aragón, aragones, aragonêza och tinta santiago.

Lättodlad trots flera hot

De kompakta druvklasarna angrips lätt av mjöldagg. Och vinrankan angrips lätt av vinbladsmögel och vinrankslövhoppare, en växtsugare som sprider sjukdomar. Utöver detta lider den lätt av mineralbrist. Trots detta anses druvsorten vara lättodlad.

Druvorna mognar tidigt

Druvorna mognar tidigt. Troligtvis är det detta som gett upphov till det spanska namnet tempranillo. Temprano betyder nämligen tidigt.

Bäst i svala lägen

Klart bäst kvalitet får aragonez i svala lägen. Tyvärr odlas dock mycket i varma lägen. Eftersom druvsorten dessutom lätt får hög avkastning, så är det inte ovanligt med dålig kvalitet. Bara svala år med naturligt låg avkastning brukar vara riktigt bra.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.