druvsorten antão vaz

Antão vaz

Antão vaz är en druvsort med gröna druvor. Den ger viner med kraftiga aromer som liknar ananas, mango, papaya, mandarinskal och mineral. Vinet har en struktur med medelhög syra och hög alkohol.

Odlas i Alentejo

Antão vaz odlas framförallt i Alentejo-regionen och då allra främst i delregionen Vidigueira. Men det finns också en del odlingar i vinregionen Península de Setúbal. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 343 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ligger ökar något.

Ursprung i Alentejo

Antão vaz är en gammal druvsort som troligtvis har sitt ursprung i delregionen Vidigueira i Alentejo-regionen. DNA-analyser visar att denna druvsort är en naturlig korsning mellan den okända druvsorten joão domingos och den mycket gamla iberiska druvsorten cayetana blanca.

Synonym

Antão vaz hittar du även under synonymen antonio vaz.

Alla gillar den

Alla gillar denna druvsort. Vinodlaren för den höga och regelbundna avkastningen, god allmän motståndskraft mot torka och sjukdomar samt den stadiga mognadsprocessen. Vinmakaren för dess doft och smak samt dess förmåga att åldras väl.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.