Francisco Montenegro i vinodlingen på Aneto Wines

Aneto Wines – Douros okända guldkorn

Aneto Wines är egentligen vinernas varumärke och inte namnet på denna producent. Men ingen känner till familjeföretaget Sobredos, ett fåtal känner till Francisco Montenegro som är mannen bakom detta företag och några fler känner till Aneto-vinerna. Men detta är nog en av Douro-regionens mest okända guldkorn, väl värd en helt annan uppmärksamhet. I mitt tycke gör vinmakargeniet Francisco Montenegro några av Portugals främsta viner.

Francisco Montenegro

Francisco Montenegro är utan tvekan ett av Portugals största vinmakargenier. Men han är tyvärr också en av de blygaste och mest anspråkslösa människor jag träffat i vinbranschen. Och Francisco hatar att marknadsföra sig själv och sina viner. Skulle han få välja skulle han helst spendera all sin tid i vinodlingarna och vineriet där han skapar underverk efter underverk. Francisco är en riktig konstnärssjäl och inget annat!

Quinta do Estremadouro

Familjen äger sedan flera generationer en egendom, Quinta do Estremadouro, i socknen Barrô i Douro-regionens sydvästra utkanter. Klimat här är bland de svalare i regionen, med sina tydliga influenser från Atlanten. Jordmånen avviker också, för här har man granitjordar. På Quinta do Estremadouro odlas nästan bara vita druvor, såsom semillon, gouveio, viosinho, arinto, rabigato, malvasia fina och cerceal. Men en mycket liten andel nyplanterad pinot noir finns också. Det är även här familjen har sitt vineri, som är nytt.

Aneto Wines vingård Quinta do Estremadouro
Quinta do Estremadouro

Vinodlingar i Tuadalen

De röda druvorna kommer från 7 hektar äldre vinodlingar i Sobradais och Malvêdos som familjen köpte på sig när verksamheten startades 2001. Klimatet här är kontinentalt och jordarna består av skiffer med fickor av lera. Druvsorterna som odlas här är touriga nacional, touriga franca, tempranillo, tinto cão och souzão. Trots lite ålder på vinodlingarna så odlas de olika druvsorterna separerade från varandra.

Vinmakningen

Alla druvor skördas förhand i 15 kiloslådor och passerar ett urvalsbord där dåliga exemplar sorteras bort. De vita druvorna pressas mjukt och musten jäser sedan under temperaturkontrollerade former på ståltankar och ekfat. De röda druvorna avstjälkas och krossas innan de fottrampas och jäser i öppna traditionella stenkar i granit, så kallade lagar. Fottrampningen görs två gånger om dagen under några dagars tid. Därefter överförs vinet till ståltankar. Lagringen av de röda vinerna sker på nya och använda franska ekfat i minst ett år.

Ständigt nya viner

Eftersom Francisco är en konstnär som hela tiden vill skapa nytt, så har han alltid nya projekt på gång. I skrivande stund består hans sortiment av 11 viner – 4 röda, 3 torra vita, 2 söta vita och 1 mousserande.

Mer information om Aneto Wines

Mer information om Aneto Wines och deras viner hittar du på deras webbplats.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.