Domingos Alves de Sousa

Alves de Sousa – massor högkvalitativa viner

Med en bra bit över 100 hektar, spridda över 6 egendomar, är Alves de Sousa en av de största vinodlarna i västra delen av Douro. De är en riktig familjefirma. Hela familjen är involverad på något sätt och alla kompetenser verkar finnas i denna mycket spännande familj.

Alves de Sousa under egen etikett

År 1987 blir Domingos Alves de Sousa den fjärde generationen vinodlare i Douro. Han väljer nämligen då att överge sitt ingenjörsyrke för att satsa helhjärtat på vinproduktion. Tidigare har familjen alltid sålt sina druvor till portvinshusen. Men Domingos bestämmer sig för att börja göra vin under egen etikett. Därför tar han kurser i vinodling och vinmakning i Portugal och Bordeaux. Domingos anlitar också Anselmo Mendes som konsulterande vinmakare. Som en av pionjärerna satsar Domingos först på Douro-vinerna, där han ser stor potential. Första årgången släpps till försäljning 1992 (årgång 1991). Det dröjer dock ungefär 10 år innan Alves de Sousas första portvin släpps, en Late Bottled Vintage 1999.

Tiago – vinmakare & doktor

Domingos son Tiago intresserar sig tidigt för vinproduktionen. Han utbildar sig till vinmakare vid universitetet, samarbetar med Portugals främsta vinmakare och skaffar sig internationell erfarenhet i Italien. År 2002 tar Tiago så över ansvaret för vinproduktionen hos Alves de Sousa. Parallellt innehar han en forskartjänst vid universitetet och blir färdig doktor 2011. Idag är han internationellt känd för sin forskning och har mottagit många utmärkelser för sina insatser.

Tiago Alves de Sousa
Tiago Alves de Sousa

Allt fler viner

Det är verkligen svårt att hänga med denna extremt driftiga, uppfinningsrika och framstående familj. Man experimenterar väldigt mycket och utökar ständigt sitt utbud av viner. I skrivande stund, 2017, producerar Alves de Sousa 41 viner som går till försäljning (21 röda, 9 vita, 2 roséer och 9 portviner).

Flaggskeppet Quinta da Gaivosa

Quinta da Gaivosa är familjens huvudegendom. Här bor Domingos med fru och här finns familjens vineri. Quinta da Gaivosa anses också vara Alves de Sousas bästa egendom. Och flera fantastiska viner kommer härifrån. Min personliga favorit är ett mycket kraftigt och komplext rött vin som heter Abandonado, “den övergivna”. Namnet syftar till en svårodlad vinodling som övergivits. Domingos och Tiago visste inte hur de skulle hantera denna svåra vinodling, men bestämmer sig för att testa vad den kunde åstadkomma på egen hand. Ett separat vin görs och testas. Resultatet är fantastiskt!

Vale da Raposa – yngre Gaivosa

Där Gaivosa slutar börjar Quinta do Vale da Raposa. Här är odlingarna yngre och ger än så länge inte den kraft och komplexitet som vinerna från Quinta da Gaivosa.

Enklare viner från Caldas & Estação

Vid Dourofloden strax väster om staden Peso da Régua ligger två av Alves de Sousas egendomar, Quinta das Caldas och Quinta da Estação. Vinerna från dessa egendomar är enklare och mer lättdruckna.

Vita viner från Aveleira

Quinta da Aveleira är högt beläget och ligger någon mil norr om Quinta da Estação. Här är relativt svalt och därför perfekt för odling av vita druvor.

Portviner från Oliveirinha

Quinta da Oliveirinha ligger mycket längre öster ut än de övriga. Precis innan man kommer till byn Pinhão ser man egendomen på den norra flodstranden. Detta är den varmaste egendomen och har stor potential att göra fantastiska portviner.

Mer information om Alves de Sousa

Mer information om Alves de Sousa och deras viner och portviner hittar du på deras webbplats.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.