Aline Domingues på vinprojektet Menina d'Uva.

Aline Domingues – vitala viner från extremt klimat

De unga lämnar Uva. Franskfödda Aline Domingues flyttade dit. Nu gör hon vitala viner på en plats där klimatet beskrivs som ”nio månader vinter, tre månader helvete”.

Tillbaka till rötterna i Trás-os-Montes

– Fast i fjol var det tolv månaders helvete, sammanfattar Aline Domingues det heta och torra 2021.

Aline Domingues, 32, är en udda fågel som har hittat hem i den lilla byn Uva nära spanska gränsen i nordöstra Portugal. Född i Paris av portugisiska föräldrar kände hon en längtan tillbaka till landet de lämnade. Hon hade fått smak för vin, och en lust att göra eget. Först gick tankarna till Douro, men att komma som ny till den traditionstyngda trakten kändes lite skrämmande. Så hon testade att bo några månader i Uva, där hon har sina rötter. Uva ligger i Trás-os-Montes, ett avlägset hörn märkt av ekonomisk nedgång med avfolkning som följd. Här bor knappt 50 personer, men de många duvslagen vittnar om att tiderna en gång var andra.

En tok som går mot strömmen

– Jag stannade i några månader, trivdes bra och hittade gamla vinodlingar som ingen längre ville ha. Förr odlades det rätt mycket mer vin här, men för tio-tjugo år sedan började folk att söka jobb på annat håll.

Att Aline Domingues gick mot strömmen och flyttade till Uva, dessutom från en metropol som Paris, togs emot med skepsis.

– De tyckte att jag var tokig, för det är svårt att försörja sig här och de flesta yngre flyttar. Men jag gillar byn. Och sedan träffade jag några andra unga som hade stannat kvar, och fick självförtroende.

Det kunde behövas. När Aline väl hade bestämt sig för att här skulle hon bo och göra vin fick hon inte tag i någon källare.

– Ingen litade riktigt på mig, så jag fick låna min farfars hus. Jag släpade ut hans gamla grejer och tog in mina tankar som jag skramlat ihop.

Aline Domingues skördar druvor till sitt Menina d'Uva.
Aline Domingues skördar druvor till sitt Menina d’Uva. Foto: Aline Domingues

Ekonomisk hjälp till vinkällare

I källaren fanns varken el eller vatten, men väl ett envist sinne hos Aline Domingues. Hon gjorde sin första batch 2017 och fick blodad tand. Det var bara ett problem. Hon hade inga pengar till en ordentlig källare. Men lösningar ligger aldrig långt bort för den Parisfödda laboratorieassistenten; med hjälp av crowdfunding, goda vänner och Palombar gjordes källaren funktionsduglig.

– Palombar är en organisation som jobbar för att bevara naturen här och hålla landsbygden vid liv. Utan dem vete sjutton om jag hade dragit i gång överhuvudtaget.

Extremt kontinentalt klimat

Aline Domingues gör cirka 10 000 flaskor per år. Det räcker gott, eftersom hon vill göra allt jobb själv. Det är i vinodlingen hon trivs, klimatet till trots. Trás-os-Montes har ett extremt kontinentalt klimat. Det ligger norr om Douro, öster om Vinho Verde. Namnet betyder ”bortom bergen”.

– Det är torrt och stekhett på sommaren, jättekallt på vintern. Men vinrankorna klarar sig bra tack vare att jag har gamla, lokala sorter. Plantorna är små och låga och vana vid förutsättningarna här.

– Sedan låter jag det växa fritt mellan raderna. Vegetationen skyddar jorden från solen.

En av de gamla vindolingarna hos Aline Domingues, Menina d'Uva.
En av de gamla vindolingarna hos Aline Domingues, Menina d’Uva. Foto: Aline Domingues

Eleganta viner trots värmen

Vinrankorna är mellan 30 och hundra år, och blå och gröna druvor växer tillsammans, så som traditionen bjuder. Hon hyr tio olika plotter, sammanlagt tre hektar. Marken består huvudsakligen av lera och skiffer.

– Leran ger expressiva viner, medan vinerna på skiffer blir mer delikata och friska med högre syra. De behöver mer tid på sig för att öppna upp.

Alines viner visar upp en makalös stringens för att komma från ett så sommarvarmt klimat. Hon förklarar energin med att temperaturen sjunker rejält om nätterna.

– Vi kan ha 40 grader på dagen, 20 på natten. Hittills har det inte varit något problem med alkoholhalten eftersom nätterna är svala. Men det blir varmare för varje år. Förra året hade vi tre dagar med 43 grader, löven blev brända.

Klimatförändringarna märks också på vintern i form av utebliven nederbörd.

– Vi behöver regn på vintern för att ha vatten på sommaren. Men nu kommer det inget.

4 oekade viner på lokala druvsorter

Aline gör fyra olika cuvéer, under namnet ”Menina d’Uva” (vilket betyder ”Flickan från Uva”). Alla är blandningar av druvor som hon inte alltid vet vad det är. Det vita Líquen består bland annat av malvasia, bastardo branco, formosa och poilta. Empusa är ett rosé av negrada och malvasia – bland annat – medan Ciste är ett ljusare rött med såväl blå som gröna druvor: bastardo, negrada, malvasia, formosa, poilta, etc. Slutligen det mörkare röda Palomba som är nästan uteslutande negrada. Ovanstående namn på druvsorterna är lokala synonymer som är mer kända under andra namn i resten av Portugal. Men låt oss bara kort konstatera att Aline jobbar med druvsorter som funnits i regionen sedan långt tillbaka och att de alla är gjorda i en frisk stil.

Den pikanta syran är genomgående, liksom en fint mogen frukt. En av förklaringarna är att Aline lägger det mesta på ståltank.

– Jag gillar inte fat, jag gillar inte smaken av ek. Jag har kanske tio procent av vinet på fat, annars är det stål och fibertank. Tidigare lagrades en del av rosén på fat, ett arv från farfar, men från 2021 blir den annorlunda även om folk uppskattade smaken. Men ekfat är inte jag. Fat är inte min grej.

De fyra viner som Aline Domingues, Menina d'Uva, framställer.
De fyra viner som Aline Domingues, Menina d’Uva, framställer. Foto: Aline Domingues

I Sverige genom Byracka Vin

Aline Domingues viner importeras till Sverige av Byracka Vin.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.