druvsorten alicante bouschet

Alicante bouschet

Alicante bouschet är en druvsort med blå druvor, som ger viner extremt intensiv färg. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar svarta vinbär, blåbär, björnbär, mörk choklad, tobak, oliver och kummin. Vinet har en struktur med medelhög syra, höga tanniner och medelhög till hög alkohol.

Odlas i Alentejo

Alicante bouschet odlas huvudsakligen i Alentejo-regionen. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 4 888 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan ökar.

Utanför Portugal odlas druvsorten främst i Spanien under synonymen garnacha tintorera. Men även Frankrike, Turkiet, Kalifornien, Chile och Argentina har hyfsat stora odlingar.

Ursprung i södra Frankrike

Alicante bouschet har sitt ursprung på en gård utanför Montpellier i södra Frankrike. Det är en korsning mellan garnacha (grenache) och petit bouschet, som gjordes av Henri Bouschet år 1855.

Synonymer

Alicante bouschet hittar du också under synonymerna alicante, alicante henri bouschet, pé de perdiz, sumo tinto, tinta de escrever, tinta fina, tinta francesa och tinturão.

Introduktion och spridning i Alentejo

Troligtvis har John Reynolds introducerat alicante bouschet till Alentejo-regionen och därmed Portugal någon gång före 1950-talet. Detta skedde i så fall på familjen Reynolds egendom Herdade do Mouchão.

Före 1990 fanns druvsorten bara hos ett fåtal producenter i norra Alentejo. Men de högkvalitativa viner som producerades gjorde druvsorten mycket populär i nyplanteringar under 1990-talet.

Skräpdruva blir högkvalitativ

I Franrike anses alicante bouschet ge viner av låg kvalitet. En riktigt skräpdruva, som en vinproducent i Languedoc sa till mig en gång. Men i Alentejos varma och torra klimat mognar druvorna ordentligt och kan därmed ge viner med mycket hög kvalitet.

Relativt okänslig

Druvorna är bara känsliga för gråmögel. Vinrankan är dock känslig för vinbladsmögel, olika träsjukdomar och frost (vår och vinter).

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.