druvsorten alfrocheiro

Alfrocheiro

Alfrocheiro är en druvsort med blå druvor. Den ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar väl mogna smultron, jordgubbar och björnbär. Vinet har en struktur med hög till mycket hög syra, låga tanniner och hög alkohol.

Odlas i Dão

Alfrocheiro odlas främst i Dão-regionen. Men i mindre utsträckning odlas den också i Alentejo. År 2018 var den totala odlingsytan i Portugal på 1 324 hektar. Trenden de senaste åren är att odlingsytan minskar något.

Utanför Portugal odlas denna druvsort också i Spanien.

Ursprung i Dão

Alfrocheiro har troligtvis sitt ursprung i Dão-regionen.

DNA-analyser visar att denna druvsort är en naturlig korsning mellan savagnin och en annan okänd druvsort. Den är också nära släkt med den franska druvsorten trousseau och den spanska druvsorten carrasquín. Kanske är den spanska druvsorten prieto picudo ett syskon. Naturliga korsningar mellan alfrocheiro och cayetana blanca har gett upphov till druvsorter som cornifesto, malvasia preta, camarate, castelão och juan garcía.

Synonymer

Denna druvsort hittar du också under synonymerna alfrocheiro preto, alfrucheiro, pé de rato, tinta bastardinha, tinta francesa de viseu och tinta francisca de viseu.

Mycket känslig för gråmögel

Små druvor med tunt skal, som sitter i små kompakta druvklasar, är mycket känsliga för gråmögel. De tunna skalen gör även druvorna känsliga för torka och extremt solljus.

Håll dig uppdaterad!

Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.

Något gick fel.

Lämna en kommentar

Viktigaste druvorna

Har du också svårt att förstå dig på Portugals druvsorter? Jag har satt samman en enkel och pedagogisk översikt över de 19 viktigaste druvsorterna som du kan få helt gratis. Den skickas som en pdf-fil via e-post.

Tack för att du vill motta information från mig.

Något gick fel.