Colares är en av vinvärldens märkligaste regioner. Blott 20 hektar längst västerut i Europa och hotad av såväl urbanisering som drivande sanddyner.
Här finns sju producenter. En av de äldsta är Adega Beira Mar, startad av Paulo da Silvas farfar 1898. Paulo da Silva är själv 93 och fortfarande verksam.
– Det är Paulo som vet mest om företaget och kan berätta, men just nu är han i våra vinodlingar i Torres Vedras lite längre inåt landet. Är det okej att vi tar det via mejl? undrar brorsonen Pedro Rocha när jag ber om en intervju.
Klart att man accepterar. Det här är ett unikt ställe, inte bara för att vinodlingarna ligger i en Unesco-skyddad nationalpark. Druvorna, odlingssättet, vinet – allt här bär en historia i sig.
I sand mellan hav och berg
Colares ligger alldeles vid kusten, trekvart med bil väster om Lissabon. Klipporna stupar ner i vågorna och i öst reser sig Serra de Sintra. Mellan havet och berget har vinden piskat upp flera meter djup sand. För att kunna plantera vinrankor måste man ”nagla fast” dem i jorden under, det vill säga gräva sig ner till fast mark. Men sanden är inte bara av ondo. Den gjorde att vinlusen aldrig tog sig hit i slutet av 1800-talet. Vinerna i Colares växer på sin egen rotstock.

Colares – 20 ha och mest vitt
Närheten till Lissabon och det betagande landskapet gick desto hårdare åt vinodlingen. Expansionen drev upp priserna och det blev mer eftertraktat att bygga hus än att odla vin. 1940 fanns 1 011 hektar i Colares, men 2017 blott 20 hektar. Druvorna är den blå tanninbomben ramisco, med syra av samma kaliber och drickbar först efter sex-åtta år, samt den saltstänkta, smått florala malvasia de colares. En anmärkningsvärd utveckling är att i dag produceras mer vitt vin än rött: 2019 gjordes 6 700 liter vitt jämfört med 5 800 liter rött.
Hur många hektar Adega Beira Mar äger är de själva lite osäkra på.
– Ja, för vi har vinodlingar både i Colares och det vi kallar ”hard ground” som buteljeras som Regional Lisbon Wine, berättar Paulo da Silva.
Sålde lokalt och i Brasilien
Adegan startades alltså i slutet av 1800-talet av António Bernardino da Silva Chitas. Vinet såldes både lokalt och exporterades till Brasilien, en viktig handelspartner till Portugal på den tiden och en förklaring till varför en hel del vin här lagras på mahogny.
– Det användes också andra exotiska träslag som togs hem från Brasilien, berättar Paulo da Silva.
– Faten var stora toneis, mellan 1 500 och 12 000 liter. Vi har fortfarande kvar några som tillverkades 1885. De har blivit ett signum för vårt vinhus.
Många konkurser 1929
Börskraschen 1929 med påföljande recession var ett hårt slag för Colares. Exporten till Brasilien dog ut helt och många vinhus stängde. Av 18 befintliga hus överlevde bara en handfull. Tre av dem köptes upp av andra företag – den enda originalhuset som fortfarande existerar är Adega Beira Mar, som drivs av grundarens sonson.

– Den ekonomiska lågkonjunkturen tillsammans med den urbana tillväxten i Colares har minskat vinproduktionen betydligt, understryker Paulo da Silva.
Nu större efterfrågan än produktion
– Vi har vår egen produktion, egna odlingar, men i dag är Colares vinodlingar helt klart otillräckliga för den stora efterfrågan som finns. När det gäller regionalt Lissabonvin, planterat på hård mark, har vi en mycket större kvantitet.
Höga produktionskostnader
Paulo da Silva påminner också om de höga produktionskostnaderna.
– Platsen här är speciell. Närheten till havet ger mycket speciella smaker och känslor i vinet, men sandjordarna gör att allt arbete måste ske manuellt, och det kostar.
– Under senare år har vi ändå planterat nytt i Colares för att utöka vår produktion och möta det intresse som finns.
Ovanliga viner trendar
Med sin hårdnackade karaktär och krav på lång lagring kan det tyckas märkligt att suget efter Colares-vin är så stort. Det mesta vin köps för att drickas här och nu. Men om något är tillräckligt ovanligt stiger trendfaktorn.
Klimatanpassade druvsorter

– Vår blå druva ramisco är inte så alkoholstark, men står emot det maritima klimatet bra. Men med klimatförändringarna ser vi att alkoholhalten stiger, säger Paulo da Silva.
Om den gröna malvasia de colares säger han samma sak. Den har anpassat sig till klimatet och kan producera trots de vädermässiga utmaningarna. Vinden är salt och kan bränna löven. Därför planteras det äppelträd och byggs staket för att hejda den värsta blåsten.
Inte i Sverige numera

För tillfället finns inte Adega Beira Mars viner i Sverige.
– Vi har exporterat tidigare, så det det finns en möjlighet att vi gör det igen.
7 Colares-producenter
De sju producenter av Colares DOC på sandjord är:
- Adega Beira Mar
- Adega Regional de Colares (kooperativet)
- Adega Viúva Gomes
- Casal de Santa Maria
- Casca Wines
- Ramilo Wines
- Fundação Oriente
Att få prova Colares
Kommer du över en flaska Colares, oavsett producent, tveka inte att prova.
Vinbaren Cork i Stockholm har bland annat en Colares Ramisco från 1967 som fortfarande rider på sin syra och frukt, och lätt klarar ytterligare ett decennium i källaren.
Håll dig uppdaterad!
Jag skickar regelbundet ut e-post med ny information om vinlandet Portugal, portugisiska viner och eventuella boklanseringar. Vill du också hålla dig uppdaterad om den portugisiska vinvärlden? Gör som cirka 3500 andra och prenumerera på mina utskick. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack för att du prenumererar på mina informationsutskick.
Något gick fel.